TikTok za tri mjeseca uklonio 113 miliona klipova

Društvena mreža TikTok uklonila je više od 113 milion klipova u periodu između aprila i juna ove godine, navodi se u kvartalnom izvještaju kompanije, prenosi Klix.ba.

Brojni klipovi su uklonjeni zbog kršenja pravila korištenja, no to je tek mali postotak u odnosu na količinu sadržaja koja se objavljuje na TikToku. Preciznije, 113 miliona klipova predstavlja tek 1 posto od ukupnog broja koji je objavljen tokom tri mjeseca.

Najčešći razlog uklanjanja videa je kršenje pravila koja se odnose na sigurnost maloljetnika, a riječ je o nešto manje od 44 posto uklonjenjih videa. Drugi česti razlozi su ilegalne aktivnosti i reguliranu robu, kao i eksplicitni sadržaj te seksualne aktivnosti, navodi se u izvještaju.

Sve veći broj klipova na TikToku uklanjaju automatizirani sistemi ove platforme, a u prošlom kvartalu ih je uklonjeno oko 48 miliona. Gotovo 96 posto videa u tromjesečnom periodu uklonjeno je prije nego su ih korisnici prijavili TikToku. Kompanija je saopćila da koristi automatizirane alate i ljudsku analizu prilikom pregleda sadržaja koji bi mogao kršiti pravila korištenja.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu, TikTok se borio s obmanjujućim i lažnim ratnim sadržajem koji se masovno pojavio na platformi, a u konačnici su zabranjeni klipovi iz Rusije te je uvedeno etiketiranje državnih medija, prenosi Klix.ba.

Uoči američkih izbora u novembru TikTok je najavio da zabranjuje prikupljanje sredstava u političke svrhe te zahtijeva da se profili vlade, političara i političkih stranaka prijave za verfikaciju. Ovo je pokazatelj da TikTok ulaže više napora s ciljem da obuzda izborne dezinformacije i političko oglašavanje koje se uprkos zabrani “provlači” putem influensera.

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *