Tijelo vas upozorava: Sedam znakova da treba da smanjite unos hljeba

Kao i većina stvari koje su tako dobro ukusa, hljeb može da ima negativan efekat na ljudski organizam, pa treba biti oprezan

0
447
Prekomjerna potrošnja može da škodi zdravlju (Foto: Internet)

Razlozi zbog kojih većina ljudi voli da jede hljeb – ukusan, praktičan i možemo da ga nosimo gde god želimo. Međutim, kao i većina stvari koje su tako dobro ukusa, hljeb može da ima negativan efekat na ljudski organizam. A kada je naše tijelo uznemireno, šalje nam signale koje treba na vrijeme da prepoznamo.

Predstavljamo vam sedam znakova da treba da smanjite konzumiranje hljeba:

1. Imate problem sa stolicom

Osobe koje ne podnose gluten ili pate od celijakije, ali nisu svjesne toga, često se osjećaju naduveno. I ne samo to, mogu da imaju problema s odlaskom u toalet, jer su im crijeva blokirana.

Možda niste netolerantni na gluten, ali imate visoku osjetljivost kada konzumirate pšenicu i druge žitarice. Najbolje što možete da učinite u ovom slučaju je da uradite niz testova kako biste vidjeli da li vam šteti gluten.

2. Često ste gladni

Istina je da su visokorafinisane žitarice, poput bijelog hleba, bijelog pirinča, pereca i krekera, visokokalorične. A način na koji djeluju je tako što vas tjeraju da jedete još više hrane bogate šećerima. Zato kada se osjećate dodatno tužno ili pod stresom, posežete za onim rafinisanim žitaricama koje će vam na trenutak učiniti da se osjećate bolje.

Zbog toga biste mogli da primetite i da dobijate kilograme, nešto što se lako može izbjeći ako pređete na proizvode od cijelih žitarica.

Studija je dokazala da ovi proizvodi mogu da pomognu da brže izgubite masnoću u predjelu stomaka od rafiniranih žitarica. A to je zato što sadrže više vitamina i minerala. Ali to ne znači da treba da preterate s njihovom konzumacijom.

3. Vaš nivo holesterola raste

Hljeb koji sami pravite možda nije odgovoran za porast holesterola, ali pekarski proizvodi jesu. Proizvodi poput kroasana i peciva s maslacem bogati su trans mastima. Ove namirnice sadrže mnogo maslaca i jaja koja mogu da povise nivo holesterola ako se redovno konzumiraju.

Takođe, većina proizvoda koji sadrže gluten spadaju u istu štetnu kategoriju. Ovi proizvodi se razlikuju i mogu uključivati ​​pakirane kolačiće i kolače, krofne i većinu pržene hrane. Najbolje bi bilo da pređete na žitarice od cijelog zrna i smanjite pekarske proizvode.

4. Osip i akne

Hrana poput tjestenine, bijelog pirinča, rezanaca, žitarica i svega što je napravljeno od bijelog brašna može da uzrokuje probleme sa kožom. Kao što je studija pokazala, ljudi koji su konzumirali previše rafiniranih ugljenih hidrata imali su 30 odsto veći rizik od razvoja akni. To je uglavnom zato što su ti proizvodi bogati šećerom, što povećava razinu insulina.

Kao odgovor na to povećanje, androgeni hormoni postaju aktivniji i nastaju akne. S druge strane, čini se da ljudi koji ne konzumiraju previše šećera imaju manje probleme s aknama.

5. Pospani ste nakon jela

Kada konzumirate previše hljeba u svakodnevnoj ishrani, velike količine insulina se oslobađaju u vaš krvotok. Insulin pomaže triptofanu da ostane u krvi duže nego što biste željeli. Triptofan je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina, dva neurotransmitera koji pomažu u stabilizaciji raspoloženja. Oni takođe podstiču san i pomažu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.

Zbog toga se možda osjećate pospano i dodatno smireno nakon velikog obroka punog rafinisanih žitarica.

6. Vaš krvni pritisak raste

Jedna obična kriška hljeba može da ima i do 230 mg soli, što je 15 odsto gornje granice dopuštenog dnevnog unosa. Jedan jednostavan sendvič imaće duplu količinu. Visoko obrađena hrana poput pice, peciva i sendviča još više povećava količinu natrijuma.

Posljedica visokog unosa natrijuma je skok krvnog pritiska, a on je krivac zašto mnogi ljudi koji pate od srčanih bolesti i moždanog udara.

7. Vaše raspoloženje može da ima uspone i padove

Hljeb ima sposobnost da izazove mnoge uspone zbog visokog procenta šećera, ali nakon njih slijede padovi. Studija je pokazala da ako se rafinisane žitarice ne vare pravilno, njihovi spojevi mogu doći do nečijeg mozga i da uzrokuju neke vrste mentalnih problema.

Postoje dokazi da su ljudi koji su osjetljivi na pšenicu skloniji šizofreniji, bipolarnom poremećaju, depresije i anksioznosti. Mnogi ljudi koji su započeli dijetu bez pšenice i mliječnih proizvoda vidjeli su značajno poboljšanje u svom mentalnom zdravlju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here