Teslin tim izumio baterije koje bi mogle da traju i 100 godina

Istraživački tim kompanije Tesla i kanadskog univerziteta Dalhousie nalazi se u višegodišnjoj misiji: da pronađe dugotrajnije i jeftinije baterije koje se brže pune za električna vozila i skladištenje energije. Njihov najnoviji prodor u ovoj oblasti predstavljaju baterije koje bi mogle da traju i do 100 godina.

Grupa naučnika je za kompaniju Tesla, koja proizvodi vozila na električni pogon, od 2016. do sada razvila nekoliko patenata i napisala nekoliko članaka, prenosi portal Klima101.

Posljednji rad u nizu fokusira se na “stogodišnju” bateriju – odnosno varijaciju litijum-nikl-mangan-kobalt baterije. Testiranje je pokazalo da postoji mogućnost da takve ćelije traju otprilike čitav vijek u slučaju da rade na naponu od 3,8 volti (umjesto uobičajenih 4,2 volta) uz održavanje na temperaturi od 25 stepeni.

Baterije ipak neće biti komercijalizovane bez obzira na deset puta duže trajanje?

Kada je riječ o punjenju, nova baterija je, prema navodima autora, konkurentna litijum-gvožđe-fosfat (LFP) ćelijama, koje se sve više koriste u Teslinim elektromobilima.

LFP baterije traju oko 10 godina. Povrh potencijalno skoro 10 puta dužeg životnog vijeka u odnosu na njih, “stogodišnja” ćelija može uskladišti i veće količine energije.

Pa kada će se onda naći u Teslinim fabrikama za proizvodnju električnih vozila? Vjerovatno nikada. Veliki problem ovih baterija jeste to što su skuplje u poređenju sa LFP ćelijama i možda nikada neće dostići karakteristike neophodne za upotrebu u auto-industriji, piše portal.

U izradi članka, objavljenog u časopisu Journal of the Electrochemical Society, učestvovao je i Džef Den, svjetski priznat ekspert na polju baterijske tehnologije. Jedno od njegovih prethodnih dostignuća jeste učešće u kreiranju baterije koja bi mogla da napaja električno vozilo na udaljenosti od preko 1,6 miliona kilometara.

S obzirom na to da naša planeta nastavlja da se zagijreva zato što čovječanstvo ne smanjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte, naučnici širom svijeta pokušavaju da doprinesu borbi protiv klimatskih promena. Jedan od bitnih izuma jesu i vozila na električni pogon.

Kako bi ona bila u potpunosti efikasna, trebalo bi da se pune strujom iz obnovljivih izvora. A da bismo ih viđali više na putevima neophodno je da budu priuštivija, da prelaze veće razdaljine, da se proširi punjačka infrastruktura i da se unaprede njihove performanse koje uključuju i dugovečnost baterije. Sve ove prepreke njihovom omasovljenju polako se otklanjaju. (Bdd)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *