Tegeltija: “Podnosim ostavku sljedeće sedmice, odluka konačna”

0
215

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija održao je danas press konferenciju u Banja Luci najavivđi da će iduće sedmice podnijeti ostavku na dužnost predsjednika VSTA, ali i na sve druge funkcije u pravosuđu.

Nakon dužeg uvoda, Tegeltija je saopštio: “Sljedeće sedmice podnosim ostavku na funkciju i predsjednika i člana VSTV-a”.

Dodao je da nije spreman da sebe i svoju porodicu izlaže “takvoj stravičnoj situaciji bez ikakvog smisla i mogućnosti da u sadašnjim uslovima mojim radom u VSTV-u na bilo koji način utičem na njegov rad”, izjavio je Tegeltija.

Istakao je da je prije dva dana o kompletnoj situaciji informisao predsjednicu RS-a Željku Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tada je, kako je rekao, zajednički zaključeno da za njegov daljnji rad na poziciji predsjednika VSTV-a sa sjedištem u Sarajevu ne postoje elementarne bezbjednosne garancije niti ih RS možem obezbijediti.

– S obzirom na intenzitet nezakonitih obavještajnih i paraobavještajnih aktivnosti, koje se vode protiv mene, sa izrazito izraženom namjerom da se po svaku cijenu eliminišem sa pozicije predsjednika VSTV-a, moram da zaključim da moja sigurnost na funkciji predsjednika VSTV-a, čije je sjedište u Sarajevu, ne postoji – naglasio je Tegeltija.

Potpuno je, tvrdi, izložen “brutalnim i nezakonitim obavještajno-paraobavještajnim aktivnostima bez ikakve zaštite od istih”.

U slučaju daljnjeg ostanka na toj funkciji, kaže Tegeltija, njegov život bi mogao biti ugrožen “kao posljednje sredstvo ukoliko nijedno drugo ne uspije”.

– Posebno naglašavam da je i za taj scenario u Sarajevu već stvorena slobodna atmosfera javnog linča i potpunog odobravanja svakog eventualnog zla koje se prema meni čini ili se može učiniti – rekao je Tegeltija.

Navodi kako nema više nikakvog povjerenja u VSTV kao instituciju BiH, te ne može predstavljati volju većine u takvom VSTV-u, jer se duboko ne slaže s takvim načinom rada.

Naglasio je da pet članova VSTV-a iz RS-a u ovakvom odnosu snaga nemaju nikakav kapacitet da utiču na bilo kakvu odluku, jer VSTV odlučuje prostom većinom glasova, odnosno za donošenje neke odluke potrebno je osam od 15 glasova.

– Očekujem da sljedeće sedmice, kada podnesem ostavku, isto učine i svoje ostavke na mjesto člana Vijeća, a kako su to javno i obećali na nekoliko prethodnih sjednica, uključujući i ovu zadnju, daju i Goran Nezirević Nezirović, Slavo Lakić, Berina Alihodžić, Selim Karamehić i Biljana Simeunović – dodao je Tegeltija.

Razlozi koje je naveo, pojašnjava, ne odnose se na Biljanu Simeunović, koja je skoro došla u VSTV. Na nju se odnose drugi razlozi.

Tegeltijina ostavka uslijedila je nakon što je na sjednici VSTV-a razmatran sporni audio-snimak njegovog razgovora s bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija, a koji je objavljen u medijima. (Ag, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here