Selim Karamehić: Tegeltija je narušio principe sudstva

0
226

Želim da javnost zna kako je bilo postavljeno pitanje odgovornosti Milana Tegeltije i zatražen stav Vijeća o tom pitanju, kaže Selim Karamehić, član VTSV-a.

Prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija svojim izjavama i postupcima ne prestaje da izaziva reakcije javnosti, ali i članova pravosudne zajednice. Iako on tvrdi suprotno, na zatvorenoj sjednici ovog pravosudnog tijela, ipak se raspravljalo o njegovoj odgovornosti zbog prisustva svesrpskom sastanku u Istočnom Sarajevu (koji je organizovao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik).

Tegeltijino tumačenje

Član Vijeća Selim Karamehić smatra da Tegeltijina izjava o tome da “nijedan član Vijeća nije smatrao da je potrebno pokrenuti pitanje njegove odgovornosti za bilo šta što je učinio u proteklom periodu” predstavlja njegovo tumačenje i viđenje šestosatnog zatvorenog dijela sjednice VSTV-a. Tegeltija je, također, novinarima na pauzi sjednice ponovio da i dalje smatra kako u njegovoj izjavi od 13. februara (da je on predstavnik RS-a u VSTV-u, op. a) nema ništa suprotno Zakonu o VSTV-u BiH.

“Nekoliko nas je tražilo da sjednica bude otvorena za javnost, ali smo nadglasani. Na toj sjednici smo šest sati raspravljali o pitanju postojanja ili nepostojanja odgovornosti Milana Tegeltije za njegovu izjavu, koju je dao 13. februara i njegovog prisustva sastanku u Istočnom Sarajevu. Mi smo pokrenuli pitanje postojanja odgovornosti za te postupke i zatražili smo da se Vijeće izjasni da li je taj njegov postupak u skladu s odredbama Zakona o VSTV-u, da li šteti ugledu Vijeća, ali i samog pravosuđa.

Rezultat rasprave su usvojeni zaključci, koji su kao takvi akt Vijeća i ja ih kao član Vijeća neću komentarisati”, navodi Karamehić.(oslobodjenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here