Teatar: Zijah Sokolović otvara XX. TKT Fest

Glumac Zijah Sokolović sa predstavom “Lijevo desno glumac”, otvorit će ovogodišnji XX. TKT Fest – Dani akademskog teatra 2022. čiji je moto  „Nova stranica za nove teatralije“.

Press konferencija povodom XX. TKT Festa (Foto: N. Tadić)

Festival će biti održan od 27. novembra do 23. decembra, a publika će moći uživati u nekoliko predstava. Ova pozorišna manifestacija dvadesetu godinu za redom,  okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, ali i Europe.

Osim pomenute predstave Zijaha Sokolovića, publika će moći pogledati i predstavu “Cabaret-koncert za žlice i gitaru” Teatra “Exit” i Kazališta “Ulysses” iz Hrvatske, potom će biti predstavljena antologija hrvatske drame i susreti kazališta I-IV, zatim slijedi predstava “Kraljevi konjušari” Dramske sekcije KŠC “Sveti Franjo” Tuzla, predstava “Zlostavljanje” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Iz Zrenjanina, predstava “Gidionov čvor” Teatra “Fort Forno” iz Hrvatske, predstava “Virus” Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, predstava za djecu “Hoću kući” Teatra kabare Tuzla i premijera predstave “Proba” autora Irfana Horozovića.

Kada je u pitanju Zijah Sokolović, redovan je gost ovog kulturnog događaja. Ovaj put će biti i prikazana pozorišno dokumentarna izložba” TKT-fest kontinuiteta sa Zijahom Sokolovićem” neraskidivost teatarske simbioze, autora Srđana Vukadinovića, teatrologa.  Naime, Sokolović od 2003.godine učestvuje na festivalu na kojem je prikazao sve svoje projekte.

“To je jedna od tih teatralija. Izložba koje se tiče Zijaha Sokolovića i TKT Festa. Prošle godine je bila ista ova njegova predstava, ali kod njega predstava nikada nije ista. To je projekat, laboratorija. Nikada ne znamo šta će biti, šta će se desiti. Ni on sam ne zna. Predstva “Lijevo desno glumac” uvlači publiku u to da oni imaju svoje privatno pozorište i da su svi glumci. Samo što Sokolović određuje do koje granice mogu ići”- pojasnio je Vukadinović. On ističe da je ovogodišnji festival jako bitan jer treba pružiti jedan novi kontinuitet, a sve iz razloga jer se održava u drugačijem prostoru i okruženju.

Naime Tetara kabare Tuzla bio je na neki način pred gašenjem jer više nije mogao plaćati prostor u Hotelu Tuzla gdje je bio dvije decenije. Novi prostor je pronađen u Domu mladih.

“Bit će ovo veliki posao. Moramo naviknuti publiku da dolaze na novu adresu i u ovaj prostor. Cilj nam je oživjeti ovu scenu, ponuditi teatraski sadržaj, da publika počne dolaziti”- rekao je Damir Altumbabić, umjetnički direktor Teatra kabare Tuzla.

Kao i prethodnih godina, na festivalu će svake večeri biti producirana televizijska hronika u trajuanju do pet minuta.

“Mi ćemo nastaviti sa tom dobrom praksom. Mislim da smo mi jedan od rijetkih festivala koji ima vlastitu produkciju. Ja ću to raditi sa mojim studentima sa druge i četvrte godine na studijskom Odsjeku produkcija”- pojasnio je Zoran Pavljašević.

Osim pomenute predstave Zijaha Sokolovića, publika će moći pogledati i predstavu “Cabaret-koncert za žlice i gitaru” Teatra “Exit” i Kazališta “Ulysses” iz Hrvatske, potom će biti predstavljena antologija hrvatske drame i susreti kazališta I-IV, zatim slijedi predstava “Kraljevi konjušari” Dramske sekcije KŠC “Sveti Franjo” Tuzla, predstava “Zlostavljanje” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Iz Zrenjanina, predstava “Gidionov čvor” Teatra “Fort Forno” iz Hrvatske, predstava “Virus” Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, predstava za djecu “Hoću kući” Teatra kabare Tuzla i premijera predstave ” Proba” autora Irfana Horozovića. (Nataša TADIĆ)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *