TE “Tuzla 7”: “Slijepi kod očiju i gluhi kod ušiju”

Gotovo 40 posto njemačke domaće proizvedene energije, tj. oko 220 TWh, potiče iz termoelektrana na ugalj, lako je dokazivo

0
803

U 2020. godini u Njemačkoj je proizvedeno oko 550 TWh električne energije i od toga najmanje 40 posto iz obnovljivih izvora. Dodatni uvoz iz drugih zemalja je oko 30 posto.
Takođe, gotovo 40 posto njihove domaće proizvedene energije, tj. oko 220 TWh, potiče iz termoelektrana na ugalj.

Kod nas je zastupljenost proizvedene energije od uglja obično preko 70 posto i po komparativnim apsolutnim brojevima kumulativnog fizičkog obima proizvodnje Njemačka – BiH, potpuno je zanemarljiv.

Takođe, u maju prošle 2020. godine, u Njemačkoj je puštena u rad moderna “zamjenska” termoelektrana na ugalj, umjesto tri zastarjela bloka, “Datteln 4.” od 1.1 GW. Razina tehnologije proizvodnje u toj elektrani nije ništa značajno viša u odnosu na “Tuzlu 7”, kao i kogeneracijska dodatna namjena.

Doduše, mi i ne moramo biti neminovno glupi, ali jedino što smo minorni Bosanci “na obodima EU”, a oni su Nijemci, kičma te iste EU. Zbog svega, “TUZLA 7” jeste primarno i evropski projekat.

I istine radi, Njemačka ima gđu. Merkel za kancelarku, a mi Bakirove privatne svadbene, a državne, skorojevićevske “džamijsko-sekularne” gide, Miletove krkanske teferiče i “europske” Draganove hacijenda-terevenke. A, oni B-M-D, nas svoje vjerne glasače!

PF: Prateća fotografija TE “Datteln 4.”, na prvi pogled, gotovo da je identična planiranoj TE “Tuzla 7.” (D. Čičko)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here