Taste Atlas odabrao 100 najboljih peciva na svijetu: Četiri bosanska jela našla su se na listi

Svjetska enciklopedija tradicionalnih jela Taste Atlas predstavila je listu najboljie ocijenjenih peciva na svijetu, a na listi su se našla četiri bosanska “predstavnika” – zeljanica, burek, sirnica i krompiruša.

Taste Atlas spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima, a po istom principu nastala je i lista najboljih peciva svijeta.

Zanimljivo su da se na spomenutom popisu našla čak četiri jela iz Bosne i Hercegovine tj. četiri varijacije jednog jela. Među 100 najboljih peciva našli su se zeljanica, burek, sirnica i krompiruša, prenosi Klix.ba.

Najbolju poziciju od navedenih ostvarila je zeljanica koja je zauzela 13. poziciju na listi.

“Ova slana bosanska pita sastoji se od tanko razvaljanog tijesta koje je punjeno kombinacijom blanširanog špinata, svježeg kravljeg sira, kajmaka i jaja. Tijesto se razvalja u tanke listove koji se zovu jufke, a koje se posipaju filom i oblikuju u kolut. Kada je pečena, pita se povremeno prelije toplim mlijekom ili kombinacijom ulja i vode. Zeljanicu je najbolje servirati svježe pečenu, uz dodatak pavlake ili jogurta”, navodi Taste Atlas.

Za burek koji je na 18. poziciji Taste Atlas navodi da je uprkos turskom porijeklu, evoluirao u “ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje”.

“Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i s drugim punjenjima, a ove druge sorte su poznate pod različitim nazivima. Jelo je izuzetno popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje govore da ako žena zna napraviti dobar burek, ima pravo na brak”, navodi se na spomenutoj web stranici.

Sirnica je zauzela 31. mjesto s ocjenom 4.5, dok je krompiruša ocijenjena s 4.4, a zauzela je 52. mjesto. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *