Talijanska policija zaplijenila gotovo 8000 antiknih novčića ponuđenih na Ebayu

Talijanska policija objavila je u srijedu da je zaplijenila 7905 antičkih novčića protuzakonito iskopanih s arheoloških nalazišta i ponuđenih na prodaju na Ebayu.

Novčići datiraju iz razdoblja starog Rima i perioda Velike Grčke, regije u antičkoj južnoj Italiji i Sicilji koje su od 8. stoljeća prije Krista kolonizirali grčki naseljenici.

Karabinjeri su objavili da “novčići imaju znatnu arheološku/numizmatičku vrijednost” i procjenjuju se na ukupno 3,5 milijuna eura.

Ilegalnu trgovinu vodio je umirovljenik iz mjesta Castelvetrano na Siciliji koji je prodao novčiće pošto ih je prikupio, restaurirao, očistio i katalogizirao u tajnom laboratoriju u vlastitom domu.

Policija je Sicilijanca “ulovila” prateći dražbe organizirane na Ebayu i protiv njega podignuta je optužnica te mu prijeti zatvorska kazna od dvije do osam godina, prenosi Hina.

Nakon istraga u Siciliji i drugim talijanskim pokrajinama policija je uspjela vratiti svih 7905 novčića, rekla je glasnogovornica.

Time su pronašli još 22 osobe osumnjičene za sudjelovanje u ilegalnoj trgovini, a zaplijenjeno je još 265 drugih ukradenih arheoloških artefakata, uključivo nakit i keramiku. (Agencije)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *