Svjetski dan zdravlja

Širom svijeta danas se obilježava Dan zdravlja. Svake godine, sedmi dan četvrtog mjeseca u godini obilježava se Svjetski dan svjesnosti i potrebe ukazivanja na značaj održavanja, prevencije, čuvanja, ali i održavanja zdravlja zdravim životnim navikama.

Od svog osnivanja na Prvoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije 1948. i od stupanja na snagu 1950. godine, obilježavanje ovog dana je imalo za cilj stvaranje svijesti o određenoj zdravstvenoj temi kako bi se istaklo prioritetno područje od važnosti za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO/WHO), navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Naša planeta, naše zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine je Svjetski dan zdravlja posvetila pitanju trenutačnog stanja naše planete i utjecaju nepovoljnih faktora okoliša na zdravlje ljudi sa sloganom “Naša planeta, naše zdravlje”.

Kontinuirano na globalnom i lokalnom nivou bilježi se porast oboljenja kao što su karcinomi, astma i srčana oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 13 miliona smrtnih ishoda na godišnjem nivou imaju uzroke koji se mogu povezati sa nebrigom o okolišu, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Iz Instituta su pozvali roditelje da obilježe ovaj dan i na taj način doprinesu očuvanju i unapređenju zdravlja njihove djece.

“Služba za školsku higijenu INZ-a dugi niz godina provodi preventivne preglede vida, sluha i lokomotornog sistema za učenike određenih uzrasta (drugih, šestih i osmih razreda) u osnovnim školama. Slučaj učenika kod kojeg smo otkrili značajno oštećenje vida, a koji spletom okolnosti nije bio tretiran našim pregledima, ponukao je da umjesto dana, cijelu ovu sedmicu posvetimo temi zdravlja, i to prvenstveno školskog uzrasta. Pozvali smo škole, ali i roditelje, da nam prijave i da dođemo u njihove sredine i obavimo preglede”, rekao je doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

U “Sedmici zdravlja”, od 4. do 8. aprila, timovi INZ-a su na desetinama lokacija u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu radi preventivnih pregleda koji podrazumijevaju pregled vida, sluha, mjerenja hemoglobina u krvi, provjere lokomotornog sistema (kičma, grudni koš, kretanje, stopala, antropometrijskih mjerenja), ali ovaj put i kraćih ljekarskih pregleda.

“Proširili smo sadržaje i obuhvat, a uključili smo i buduće ljekare, studente Opće medicine završnog 12. semestra posljednje godine Medicinskog fakulteta, kao svojevrsno zaokruživanje naših pregleda kratkim orijentacionim ljekarskim pregledima”, ističe Hasanica.

Prema njegovim riječima, roditelji, ali i uprave brojnih škola pokazale su interes i želju da preventivnim pregledima unaprijede zdravlje svojih najmlađih.

Od pojedinca do globalne zajednice

Rezultati preventivnih pregleda govore dodatno o njihovom značaju. Tokom preventivnih pregleda vida, od školske 2013/2014. do danas, pregledano je 54.246 učenika, a problem s vidom je detektovan kod 4.918 učenika ili 9,1 posto.

U istom periodu, skrining sluha je obavljen kod 31.594 učenika, a problem su imali njih 681 ili 2,2 posto.

Od školske 2015/2016. se provodi i skrining lokomotornog sistema (kičma, kičmeni stub, stopala). Pregledano je 36.864 učenika, a dijagnosticiran je potencijalni problem kod njih 5.352, odnosno 14,5 posto.

U INZ-u napominju da su zdravi izbori i zaštita okoliša od nivoa pojedinca, preko zajednice, društva i globalno prioritet za ljudsko blagostanje i ekološku stabilnost.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *