Svjetski dan multipleskleroze obilježen u Mostaru.

Obilježavanju su prisustvovali i organizirali članovi Saveza udruženja oboljelih od multipleskleroze FBiH i Udruženja oboljelih od multipleskleroze “Vjera i borba” HNK i dio projekta realiziran je od strane “Ruka podrške” na način da je izvršena podjela vitaminske terapije i pružanja neurološke pomoći i podrške.

Organizatori i predavači ispred SUOMSFBiH bili su predsjednica Saveza Jasminka Djelilović Vranić, Edin Čišija i Ilda Hanić, a ispred Udruženja MS Vjera i borba Lidija Čubela i Maijana Dmitrović.

Iz Saveza udruženja oboljelih od multipleskleroze su se zahvalili i predsjednu Saveza invalida rada Mirhadu Vejzoviću od kojeg su dobili podršku. Zahvalili su se i svojim sponzorima.

Obilježavanjem Svjetskog dana MS, žele probuditi svijest javnosti o samom oboljenju i svim teškoćama sa kojima se nose oboljeli od MS.

Veliki nedostatak u liječenju gdje su liste za čekanje lijeka duge i znaju trajati i par godina. Veliki propusti su i u banjsko fizikalnom tretmanu gdje oboljeli od MS u HNK nemaju odobren banjsko fizikalni tretman u stacioniranim uslovima preko ZZO, a što je i jedna od terapija za ovu autoimunu bolest – saopćeno je.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *