Svjetski dan borbe protiv psorijaze

Psorijaza je složena i neizlječiva bolest koja se manifestira na koži. Karakterizira je pojava crvenih, upalnih mrlja prekrivenih srebrnim ljuskama, poznatih kao psorijatični plakovi

Psorijaza je vrlo ozbiljna i sve češća bolest, posebno pogađa mlade (Foto:internet)

Svjetski je dan borbe protiv psorijaze. U svijetu oko 125 miliona ljudi boluje od neke vrste psorijaze. U BiH još uvijek nema podataka koliko je oboljelih.

Psorijaza je složena i neizlječiva bolest koja se manifestira na koži. Karakterizira je pojava crvenih, upalnih mrlja prekrivenih srebrnim ljuskama, poznatih kao psorijatični plakovi. Ova bolest može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela uključujući vlasište, nokte, dlanove i tabane. Osobe koje boluju od psorijaze često doživljavaju svrbež, bol i povećanu osjetljivost kože.

Liječnici ističu kako ne postoji dovoljno razvijena svijest o tome da je psorijaza vrlo ozbiljna i sve češća bolest u našoj zemlji, posebice kod mladih.

Ne postoji još uvijek ni registar oboljelih. U Društvu psorijatičara Federacije BiH se nadaju da će nadležne institucije ubuduće imati više sluha i odgovornosti za rješavanje problema ove populacije.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *