Svjetska meteorološka organizacija potvrdila temperaturni rekord za Arktik

Arktički temperaturni rekord koji je iznosio više od 38 Celzijusovih stepeni evidentiran je prošle godine u sibirskome gradu Verkhoyansku tokom dugotrajnog toplotnog vala, koji je izazvao zabrinutost zbog intenziteta globalnog zagrijavanja, potvrdila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Verkhoyansk, u kojemu je rekordno visoka temperatura zabilježena 20. juna 2020., nalazi se 115 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, regije koja se zagrijava dvostruko brže od globalnog prosjeka.

Temperaturni ekstremi

Ekstremne vrućine pridonijele su širenju požara u šumama i tundri na sjeveru Rusije. Istovremeno su prouzrokovale požare obično vodom preplavljenih tresetišta, pri čemu su ispuštene rekordne emisije ugljičnog dioksida.

“Moguće je, doista vrlo vjerovatno da će se u arktičkoj regiji u budućnosti događati i veći temperaturni ekstremi”, stoji u saopštenju WMO.

U tom je području UN-ova agencija dosad provela rekordan broj istraživanja o vremenskim ekstremima, s obzirom na to da klimatske promjene potiču pojavu olujnih nevremena i visokih temperatura bez presedana.

Budući da su podaci o uticaju klimatskih promjena na arktičku regiju nova kategorija, trebalo ih je provjeriti i usporediti s ostalim postojećim podacima u sklopu procesa u kojemu sudjeluje velika mreža volontera. (index.hr)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *