Svjetska antidoping agencija razvija obavještajne i istražne kapacitete za zaštitu sporta

Tokom posljednjih šest godina, Svjetska antidoping agencija (WADA) je značajno investirala u razvoj obavještajnih i istražnih kapaciteta (intelligence and investigative (I&I), koji su se pokazali kao vrijedan komplementarni alat u zaštiti čistog sporta.

Naročito su razvijena jaka partnerstva s antidoping agencijama i agencijima za provođenje zakona, a osvojen je i grant Evropske unije za razvoj antidoping obavještajnih i istražnih kapaciteta i izgradnje kapaciteta u Evropi u iznosu od 1.430.000 eura.

Predanim radom predstavnika Bosne i Hercegovine zaduženog za međunarodnu saradnju Amira Avdagića i uposlenih Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, naša država je prepoznata i s velikim zadovoljstvom od WADA pozvana da učestvuje u ovom strateškom projektu.

Ključni ciljevi projekta su: proširiti obavještajne i istražne kapacitete i sposobnosti evropskih antidoping organizacija kroz inovativne i stručne obrazovne programe, podizanje svijesti unutar organa za provođenje zakona o tome kako funkcionišu istrage protiv dopinga uz istovremeno poboljšanje komunikacije između organa za provođenje zakona i Agencije.

Također, povećavanje svijesti među evropskim donosiocima odluka o vrijednosti ulaganja u razvoj obavještajnih i istražnih kapaciteta, kao i društva u cjelini o stalnoj prijetnji dopinga kao pitanja javnog zdravlja i javnog interesa, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *