Svim čitaocima katoličke vjere želimo čestit i blagoslovljen Božić!

Danas je najveći katolički blagdan Božić. Dan u kojem se slavi rođenje Isusa Krista.

Svim čitaocima katoličke vjeroispovijesti želimo da blagdan dočekaju u radosti i veselju, u krugu najbližih, ali i komšija i prijatelja.

U vrijeme pandemije virusa korona, kada su nam posjete reducirane, nađimo priliku da obradujemo one koji nemaju, a žele; siromašne kojima kriška kruha i tanjur juhe daju vjeru da milosrđe nije zaboravljeno.

Obradujmo djecu, jer ona su naša budućnost. Božić je i blagdan ljubavi, pa se posvetimo jedni drugima, bez obzira na vjeru i naciju.

Svim čitaocima katoličke vjeroispovijesti želimo čestit i blagoslovljen Božić! (Redakcija TuzlaL!VE)

Podijeli

3 0 komentara

  1. Bozic, krscanski blagdan kao i svaki blagdan ne moze biti necestit u svojoj prirodi, nema potrebe naglasavati cestitost vec je dovoljno zazeljeti sretan blagdan, odnosno Sretan Bozic. Molim, i drugi put

    • Niste u pravu, jer se ne misli čestit u smislu čist (čistoća, nije prljavo…) itd. Uostalom, da ne pametujemo, evo šta kažu oni koji bolje znaju od nas:

      Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, tumači da je oblik “čestit Božić” oživljen 90-ih godina iako je, kako kaže, i pozdrav “sretan Božić” sasvim dobar. Pridjev “čestit” u modernom hrvatskom jeziku ima značenje “pošten, častan, ugledan, neporočan, valjan, dobar”, a njegovo nekadašnje značenje “sretan” izgubilo se, dodaje, razvojem jezika. No glagol “čestitati”, kojemu je u osnovi starohrvatska imenica “čest” (dio, udio) i danas znači “zaželjeti komu sreću” ili “iskazati poštovanje” – kaže Jozić. I on se slaže da ni s jednim od tri uvriježena pozdrava ili i s četvrtim – “radostan Božić” nećemo pogriješiti.
      Prema tome…

  2. Redakcijo portala kojeg pratim – citam – komentiram – itd,; pomenuti jezikoslovac nije jedini koji zastupa hrvatski novogovor i promovira “cestitost”….ako ste vec citirali jednog, vjerujte da ima i onih koji su protiv forsiranja bespuca duhovne zbiljnosti….svrha blagdana kao pucke veselice je da promice radost i ljubav medju ljudima i tu se cestitost podrazumijeva….naravno, mogao bih ja citirati strucnjake za jezikoslovlje (ako neko insistira i budem) no prije copy-paste metoda upotrijebimo logiku i zdrav razum, pojmove koji bas i nemaju veze sa religioznim dogmama….bilo je crkve u ‘Rvata i prije 1990 i bice je i dalje, no jezik je ziva forma koja se nepresrano mijenja, sukladno vremenu i kao voda tekucica uvijek nadje najkraci put prema nizini….lijep pozdrav i sve najbolje na izmaku 2020, vas citalac

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *