Svi ljekari u TK će biti zaposleni u javne zdravstvene ustanove

Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapoošljavanje se dešava u pravi momenat,, a to jevažno za naš sistem.

U Tuzlanskom kantonu više neće biti ljekara na Zavodu za zapošljavanje.

Vlada TK, krenula je u proceduru zapošljavanja 106 doktora medicine u javne zdravstvene ustanove. Svi ovi ljekari trebali bi biti skinuti sa Zavoda za zapošljavanje početkom naredne godine.

Zapošljavanje ljekara je skupštinska inicijativa koja je dobila podršku zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu, a sada se pronalaze modaleiteti finansiranja.

„Imamo 106 takvih ljekara, oni će biti raspoređeni u Univerzitetski klinički centar i u 13 domova zdravlja u TK. Dosta ljekara u proteklijh nekoliko godina je otišlo u penziju, bio je i Covid, mi sada nastojimo popuniti kapacitete u svim zdravstvenim ustanovama“, kazala je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović.

Novih stotinu ljekara uticat će pozitivno na zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona.

„Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapoošljavanje se dešava u pravi momenat, mislim da je to važno za naš sistem. Da tako kažem, uvlačenje 106 doktora u zdravstvene ustanove, poboljšat će značajno uslugu. Ovim će, sve ono što radimo u zdravstvu biti naplaćeno i vidljivo u narednim godinama. Idemo u pravcu ozdravljenja zdravstvenog sektora Tuzlanskog kantona“, rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Zapošljavanje svih ljekara iz TK, je inicijativa skupštinskih zastupnika Smaje Mandžića i Lejla Vuković. Ideja je nastala prije nekoliko mjeseci, a sada je i doživjela svoj epilog, kažu zastupnici.

„Mi smo u junu razgovarali sa studentima medicine koji su zapošljavanje vidjeli kao jedan od velikih problema, tada smo uputili inciijativu u Skupštini TK koja je dobila jednoglasnu podršku. Naišli smo i na razumijevanje premijera Halilagića koji je podržao sve ovo“, istakla je Lejla Vuković, zastupnica u Skupštini TK.

Po riječima premijera Halilagića, na Birou za zapošljavanje TK, od početka naredne godine, neće biti niti jednog ljekara, svi oni, naravno koji to žele, biti će zaposleni u javne zdravstvene ustanove.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *