Svetlana Kitić u Tuzli, s kćerkom Marom, pomaže roditeljima (Foto)

3
2516

Najbolja svjetska rukometašica svih vremena, Svetlana Ceca Kitić, već dva mjeseca boravi u Tuzli.

Došla je u posjetu roditeljima, Ivki i Dušku, ovdje je zatekla pandemija koronavirusa, i prije nego što se vratila u Beograd, zatvorile su se granice i morala je ostati u Tuzli.

Iako sam na licu imao masku, prepoznala me. Možda i kada je vidjela foto-aparat o ramenu, pa je “sjela” na sirenu automobila. Ali, na legendarnu rukometašicu upozorila me preprodavačica cigareta: “Hej, drug, zove te ona tamo…”

Iznenađenje je vidjeti popularnu Cecu na pustim ulicama Tuzle.

– Tu sam kod roditelja. Oboje su stari i bolešljivi. Mami je 78., a tati 84. godine, treba im pomoći. Pogotovo u ovo vrijeme izolacije za starije osobe – kaže legendarna rukometašica, koja je rođena u Tuzli prije 60 godina, gdje je i počela igrati rukomet.

U beogradskom Radničkom ostvarila je blistavu karijeru. Tri puta je osvajala naslov prvakinja Evrope, ima i trofej Kupa kupova Evrope s tim klubom.

S reprezentacijom bivše zajedničke države ima bronzu sa svjetskog prvenstva u Mađarskoj 1982. godine, te srebro iz Južne Koreje 1990. godine, kao i dvije medalje s olimpijskih igara, srebro iz Moskve 1980. godine, te zlato iz Los Angelesa 1984. godine.

Najboljom rukometašicom svijeta svih vremena proglašena je 2010. godine.

Poznata je i po veoma burnom životu. Čak pet puta se udavala i ima troje djece. Najkraći brak bio je prvi, s Blažom Sliškovićem, koji je trajao četiri mjeseca.

– Ovdje sam s kćerkom Marom (Bogunović – op.a.), koja je, sećaš se, također igrala rukomet. Sin iz drugog braka, Nikola, živi u Njemačkoj, kao i najmlađa, Aleksandra – objašnjava.

Ceca Kitić igrala je najprije za Jugoslaviju, a poslije raspada zajedničke države, za BiH, mada je u RSS bila angažovana oko reprezentacije te zemlje. Dvije godine obnašala je dužnost direktorice ženske reprezentacije BiH.

Karijeru je završila u Radničkom iz Beograda u pedesetim godinama života. Prije toga, sredinom prošle decenije, igrala je za tuzlansko Jedinstvo, u isto vrijeme kada je dres tog kluba nosila i kćerka Mara. Potom je godinu dana bila sportska direktorica tuzlanskog kluba.

U Tuzli će ostati dok se ne otvore granice. U gradu smo je sreli kod Male pijace, gdje je došla da se opskrbi cigaretama.

– Za sada smo tu gdje jesmo. Osim roditelja imam u Tuzli još rodbine, ali i prijatelja s kojima, zbog pandemije koronavirusa, kontaktiram uglavnom telefonom – zaključila je Svetlana Kitić u „blic“ razgovoru za Tuzla LIVE. (Miroslav Petrović – Foto: M.Pt.)

3 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here