Šveđanin mrtvu partnericu stavio u zamrzivač i primao njenu penziju

Tužioci su u četvrtak optužili 55-godišnjeg Šveđanina za prevaru i falsifikovanje dokaza jer je navodno stavio svoju mrtvu partnericu u zamrzivač i primao je njenu penziju.

Švedsko tužilaštvo je saopćilo da je muškarac, koji nije identifikovan, izvršio “sistematsku” prevaru koja je uključivala oko 1,3 miliona kruna (119.500 dolara).

Muškarac je rekao istražiteljima da je Norvežanku stavio u zamrzivač nakon što ju je pronašao mrtvu u njihovoj kući. Njih dvoje su živjeli u Arjangu, koji se nalazi oko 340 kilometara zapadno od Stockholma.

Muškarac je tvrdio porodici i prijateljima da je žena još živa.

– Mora da je za porodicu i prijatelje bio veliki stres kada su na ovaj način saznali da je žena mrtva već duže vrijeme – kazala je tužiteljica Linda Karlsson.

– Čovjek je zamrzivač koristio i u druge svrhe, što vjerujem znači da je pokojničin grob bio oskrnavljen svaki put kada je čovjek otvorio i zatvorio zamrzivač i predstavlja otežavajuću okolnost – navodi Karlsson u izjavi.

Žena je pronađena u zamrzivaču 16. marta. Muškarac je uhapšen tri dana kasnije i od tada se nalazi u pritvoru. Nije bilo jasno kada je ona preminula.

Istražitelji su ispočetka vjerovali da je žena ubijena, ali istraga nije pronašla ništa što bi to potvrdilo. Istražitelji, međutim, smatraju da je muškarac na neki način koristio pomoćnike da premjesti ženu, pa nisu isključili da je umiješan još neko.

Suđenje je zakazano za ovaj mjesec, prenosi AP.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *