Svečano u Tuzli: Obilježen Dan oslobođenja grada od fašizma

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj banji održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u Narodnom pozorištu na kojoj su prisustvovali, osim zvaničnika grada i TK i predstavnici gradova, prijatelja Tuzle, Osijeka, Pečuha, Sen Denija, zatim gradova Linca, Rijeke, kao I predstavnici BH gradova Goražde, Jablanica, Neum, Bosanska Krupa

osamdeset godina od oslobodjenja tuzle od fasizma svecano obiljezen
Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježja na Slanoj banji (Foto: D. Zabuš)

Tuzla danas slavi 2. oktobar, 80.godišnjicu oslobođenja grada od fašizma. Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je bila, kako tvrde povjesničari starije provenijencije, najveći oslobođeni grad u Evropi. Ima mišljenja da su u to vrijeme bila potpuno od nacista oslobođena tri italijanska grada…

Program obilježavanja 2.oktobra danas je nastavljen  polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj banji.  Brojne delegacije i predstavnici Grada Tuzle, Predsjedništva BiH, Vlada Federacije i Tuzlanskog kantona, boračkih i  drugih organizacija i udruženja,  kao i  brojni građani i građanke, odali su poštovanje i položili vijence na spomen obilježja na Slanoj banji.

Odali su počast svima koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine u Narodnooslobodilačkom ratu 1941.-1945. i u odbrani od agresije 1992.- 1995. godine, kao i civilnim žrtvama rata.

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj banji održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u Narodnom pozorištu na kojoj su prisustvovali, osim zvaničnika grada i TK i predstavnici gradova, prijatelja Tuzle, Osijeka, Pečuha, Sen Denija, zatim gradova Linca, Rijeke, kao I predstavnici BH gradova Goražde, Jablanica, Neum, Bosanska Krupa.

Tradicionalno, u povodu obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća su svečano uručena priznanja Tuzlanska lenta, Tuzlanska plaketa i Povelja Grada Tuzle. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *