Svečana sjednica GV Tuzla: Uručena priznanja Grada povodom Dana državnosti, evo ko su dobitnici (Foto/Video)

Najviše priznanje - Počasni građanin Tuzle, uručeno je dr. Jacobu Bergslandu, uglednom svjetskom liječniku - kardiohirurgu, koji je tokom rata u BiH volontirao u našoj zemlji kao pripadnik Norveškog bataljona UNPROFOR-a * Među dobitnicima priznanja i naš novinar Miroslav Petrović
Gradsko vijece Tuzla, svecana sjednica, Dan drzavnosti, priznanja

U povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH, koji se ove godine obilježava 80-ti put, predstavnici Grada, boračka udruženja, organizacije i drugi položili su danas vijence i cvijeće na spomen obilježjima Slana banja i odali počast žrtvama fašizma.

U Narodnom pozorištu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su prisustvovali mnogi uglednici, među kojima i bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, konzul Republike Hrvatske Ivan Bender, predstzavmnici boračkih, bjkerskih i drugih udruženja, predstavnici Drugog korpusa Armije RBiH, predstavnici federalnih i državnih nivoa vlasti i brojni građani.

Prigodan referat posvećen Danu državnosti i ulozi Tuzle u antifašističkoj borbi, posebno u Odbrambenom ratu, govorili su predsjednica GV, Nataša Perić, gradonačelnik, dr. Zijad Lugavić, te uime boračkih iorganizacija Muhamed Čaušević, predsjednik SOUBNOR-a Tuzla.

Poseban aplauz upućen je antifašističkom veteranu, Huseinu Altumbabiću iz Tuzle.

POČAST DR. JACOBU BERGSLANDU


Uručena su i tradicionalna priznanaj zaslužnim organizacijama i pojedincima za doprinos društvenoj zajednici i afirmaciji Tuzle na širem planu. Priznanja su uručili gradonačelnik Zijad Lugavić i predsjednica GV, Nataša Perić. Riječ je o priznanjima o kojima je odlučeno na sjednici GV 26. oktobra ove godine.

Najviše priznanje – Počasni građanin Tuzle, uručeno je dr. Jacobu Bergslandu, uglednom svjetskom liječniku – kardiohirurgu, koji je tokom rata u BiH volontirao u našoj zemlji kao pripadnik Norveškog bataljona UNPROFOR-a.

Četiri mjeseca proveo je u terenskoj bolnici u Tuzli, tzv. Plavoj bolnici, u želji da lično pomogne narodu BiH tokom agresije na našu državu. Nakon toga ostao je u Tuzli, a s dr. Emirom Kabilom, osnovao je Kliniku za kardiovaskularne bolesti pri UKC Tuzla, da bi se 2008. godine pridružio grupi ljekara i investitora koji su osnovali Kliniku za srce, danas Bayerov institut Tuzla.

Dr. Bergsland se zahvalio gradonačelniku i Gradu Tuzli uime svih dobitnika priznanja, kazavši između ostalog:

Moj prvi boravak u Tuzli bio je u januaru 1994. godine, gotovo prije 30 godina. Nisam znao tada da ću ovdje živjeti toliko godina. Ubrzo nakon mog prvog dolaska osjećao sam se kao kod kuće zahvaljujući prijateljstvu i gostoprimstvu ljudi. Kako što svi znamo, Tuzla je imala i još uvijek ima multikulturalni, antinacionalistički stav prema životu, i uvijek sam se osjećao uključeno i poštovano.
Tuzla mi je dala prijatelje za cijeli život i sjajne kolege, a najvažnije, divnu porodicu, sina Emira Jona, koji je kao i ja, Amerikanac i Norvežanin ali najviše od svega Bosanac. On studira političke nauke i međunarodne odnose u Sarajevu i nadam se da će Emir i mnogi drugi mladi ljudi, odlučiti ostati u BiH i dati svoj doprinos u razvoju ove zemlje, koja ima toliko neispunjenog potencijal
a.

Na kraju je rekao da priznanje koje je danas dobio posvećuje “sinu Emiru Jonu i svim mladim Bosancima koji će graditi budućnost Bosne i Hercegovine kao tolerantnog, prosperitetnog i multikulturnog društva”.

POVELJA GRADA TUZLA FONDACIJI TUZLANSKE ZAJEDNICE

Priznanje Povelja Grada Tuzle – pravnim licima, dodijeljena je Fondaciji tuzlanske zajednice. Povelju je primila direktorica Fondacije Jasna Jašarević.

Od osnivanja do kraja 2022. godine, Fondacija je distribuirala preko 2.000 malih grantova u vrijednosti većoj od 5,5 miliona KM, koje je koristilo preko 53.000 građana. Od 2008. godine aktivna je u promociji filantropije.

Priznanje Tuzlanska plaketa dobili su član GSS-a Jasmin Jahić, novinarski veteran Miroslav Petrović, Vahid Čamdžić (posthumno) i društveno-politički i društveni aktivista Zoran Jovanović.

Jasmin Jahić bio je pripadnik Armije BiH, trenutno je komandir u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi. Član je Gorske službe spažavanja Zavidovići. Posjeduje EU i CIM certifikat koji se smatra najprestižnijim certifikatom u oblasti spašavanja ljudi i imovine. Učesnik je brojnih akcija spašavanja, među kojima i prilikom razornog zemljotresa u Turskoj.

Miroslav Petrović, novinar, bio je četiri godine pripadnik Armije BiH. Skoro šest decenija je izuzetno angažovan u novinarstvu. Radio je prije, a i poslije rata za najtiražnije listove i agencije bivše Jugoslavije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Sportske novosti, Večernji list, Politika ekspres, Večernje novine, Tanjug, Fena…). U karijeri je u medijima za koje je radio kao dopisnik ili urednik objavio blizu stotinu hiljada naslova raznih novinarskih formi. Za novinarski, publicistički i društveni angažman dobitnik je više priznanja i nagrada, među kojima Udruženja novinara BiH, Univerzioteta u Tuzli, Sportskog saveza Tuzle, sportskih klubova, humanitarnih organizacija i udruženja. Jedan je od osnivača Udruženja građana “Kreka” i utemeljitelja manifestacije Susret Krečana. Član je Društva novinara BiH i Hrvatskog zbora sportskih novinara.

Vahid Čamdžić je do penzije radio kao nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja, te jedno vrijeme obnašao funkciju direkora škole. Ostavio je neizbrisiv trag kao dugogodišnji član i umjetnički rukovodilac folklorne sekcije RKUD “Mitar Trifunović Učo”, kasnije GKUD “Bosna”. Bio je dugogodišnji član Društva za tjelesno vaspitanje Partizan Tuzla. Nagradu je primila njegova sestra Halida Čamdžić.

Zoran Jovanović je kao pripadnik Armije BiH aktivno učestvovao u odbrani tuzlanske regije i BiH. Za svoj rad i nemjerljiv doprinos u afirmaciji tuzlanskog modela življenja, afirmaciji BiH kao demokratske države ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive, u dva mandata je bio član Upravnog odbora Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost, a 2018. izabran je za predsjednika Srpskog građanskog vijeća.

TUZLANSKA LENTA DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI


Priznanja Tuzlanska lenta dobili su višestruki davaoci krvi, Mithat Džambić, Stjepan Lovrić, Sulejman Delić i Senad Kadić. Darovali su krv više od sto puta, te na taj način spasili živote velikog broja ljudi. Priznanje za Senada Kadića, koji je nedavno preminuo, primila je njegova kćerka Melisa Javed.

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane sjednice GV nastupili su i izmamili buran aplauz članice “Učinog hora” KUD “Bosna” i mlada i već svjetski poznata violinistica Aida Rešidbegović. (TL – Foto: Darko Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *