Mijatović: Čemu patriotizam ako nije na cijeloj teritoriji države?

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je putem svog Facebook profila potvrdio da će se danas, na Dan državnosti BiH u Banjaluci održati Svečana akademija povodom ovog državnog praznika.

On je istakao da će današnja svečanost biti prvi put da se ona održava u ovom gradu od 1995. godine i tako će se obilježiti 78. godišnjica ZAVNOBIH-a.

– Čemu patriotizam ako nije na cijeloj teritoriji države? Čemu sve ono što su naši prethodnici te 1943. godine u Mrkonjiću definisali kao principe zajedničkog života, ako to nije baš danas u Banjaluci?, pita Mijatović.

Dodao je kako će večerašnja svečanost biti osigurana istakavši da Banjaluka nije negostoljubiv grad, ali da postoje ljudi koji se ne slažu s ovim.

– Ako se odreknemo 25. novembra i onoga što su principi ZAVNOBIH-a, postavlja se onda pitanje svega. Meni je žao što su pojedinci otišli toliko daleko da preispituju te principe koji su, u teškim ratnim godinama, kada je Evropa bila pregažena fašizmom, sačuvali narode u Bosni i Hercegovini i na kraju donijeli državnost, odnosno obnovili kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Nažalost, ti koji ga danas osporavaju, bit će zabilježeni u historiji kao pogrešni ljudi. To je njihov teret. Ja nemam dilemu da je ovo ispravan put, rekao je Mijatović za N1

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *