Sve veći broj djece bez roditeljskog staranja u BiH

Prema podacima iz izvještaja, u 2021. godini u Federaciji BiH 31.180 djece bilo je ugroženo porodičnom situacijom, dok je u Republici Srpskoj taj broj iznosio 16.262 djece

u porastu broj djece bez roditeljskog staranja u bih
Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli (Foto: Arhiva)

Broj djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini se povećava, a time mnoga djeca žive van porodica ili vrijeme provode u disfunkcionalnim porodicama, istakli su ombudsmani za ljudska prava BiH.

Oni su prilikom predstavljanja “Specijalnog izvještaja o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja, sa posebnim fokusom na stanje u ustanovama” istakli da su djeca najranjivija kategorija društva, pišu Nezavisne.

Nevenko Vranješ, jedan od ombudsmana BiH, istakao je da su djeca koja su smještena u ustanovama u najtežem položaju, jer je prirodni ambijent djeteta u porodičnoj zajednici, dodajući da su u posljednje vrijeme djeca generalno izložena različitim oblicima kršenja njihovih prava.

“Najčešće su to situacije konfliktnih razvoda gdje se roditelji na neki način obračunavaju između sebe, a gdje djeca jako puno trpe”, rekao je Vranješ.

On je dodao da se povećava broj djece bez roditeljskog staranja.

“To nas zabrinjava. Zabrinjava nas i jako nizak stepen usvojenja, a i hraniteljstvo je jako zapostavljena kategorija, tako da smo shodno tome izdali preporuke nadležnim organima da jačaju centre za socijalni rad, da jačaju institut hraniteljstva, porodice, zaštite djece, ne bi li se ovaj broj smanjio”, istakao je Vranješ.

Prema riječima Nives Jukić, jednog od ombudsmana BiH, problemi u Federaciji BiH su gotovo identični, te se najviše ogledaju po pitanju zdravstvene zaštite.

“Statistički podaci pokazuju da veliki broj djece u BiH živi van porodice ili u disfunkcionalnoj porodici. To je jedna ranjiva kategorija građana koja i te kako treba pažnju i obavezu društva da se brine o njima”, istakla je Jukićeva.

Ona je dodala da je potreban i veći angažman centara za socijalni rad.

Prema podacima iz izvještaja, u 2021. godini u Federaciji BiH 31.180 djece bilo je ugroženo porodičnom situacijom, dok je u Republici Srpskoj taj broj iznosio 16.262 djece. Takođe, dodaje se da na području Federacije BiH djeluje 14 ustanova socijalne zaštite koje vrše zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, dok je u Srpskoj samo jedna takva institucija.

Da se treba razmatrati šta je najbolji interes djeteta, smatra i Jasminka Džumhur, ombudsman BiH, dodajući da se ovdje ne radi samo o djeci bez roditeljskog staranja, nego da su to često i djeca koja imaju roditelje, ali zbog stanja u porodicama ona se smještaju u ustanove.

“To otvara pitanje šta je svrsishodnije, da li držati dijete u porodičnom okruženju i jačati porodicu umjesto davati sredstva za njihovo institucionalno zbrinjavanje”, rekla je Džumhurova.

Iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH istakli su da je potrebno poduzeti efikasnije mjere za zaštitu djece bez roditeljskog staranja.

“Zaključak koji se nameće kroz cijeli izvještaj zahtijeva reagovanje svih nadležnih i šire društvene javnosti, jer je zabrinjavajući broj djece u stanju socijalne potrebe i djece bez roditeljskog staranja koja su smještena u ustanovama”, istakli su oni. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *