Sve veće gužve i kolone prema moru i na granici u Hrvatskoj

Od ranog jutra u Hrvatskoj je pojačan saobraćaj na putevima u smjeru mora, posebno na auto-putevima A1 Zagreb – Split – Ploče, A2 Zagreb – Macelj, A6 Rijeka – Zagreb, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici te Ličkoj i Jadranskoj magistrali, upozoravaju iz Hrvatskog auto-kluba.

Saobraćaj je pojačan i u blizini turističkih centara na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prelaza sa Slovenijom na ulasku i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje, piše Index.hr.

Tokom cijelog vikenda očekuju se velike gužve na putevima, zbog čega su HAK i HAC poslali apel vozačima.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) apelovali su na dodatnu opreznost u vožnji zbog velikih vrućina i gužva na putevima. HAC u svom saopštenju poziva na dodatan oprez na putevima i auto-putevima ovoga vikenda zbog izrazito gustog saobraćaja i vrućina.

Vozače poziva na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka te na praćenje saobraćajne signalizacije i uslova na putu. Takođe, u automobilima uvijek treba da bude neke tekućine, a vozači treba da se redovno zaustavljaju na odmorištima zbog visokih vrućina.

Kao glavne uzroke saobraćajnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod uticajem alkohola.

Takođe apeluju da vozači primjenjuju hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta saobraćajne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj saobraćajnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj traci ulijevo.

Prije polaska na put savjetuje se informisanje o stanju na putevima na saobraćajnom servisu HAK-a ili na njegovoj web-stranici. U slučaju vanrednih situacija u saobraćaju korisnici se informišu putem saobraćajnog servisa HAK-a i radio-stanica.

HAK upozorava na gužve tokom vikenda

Zbog vikenda i pojačanog saobraćaja moguće su poteškoće u saobraćaju, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK) te vozače pozivaju na strpljenje.

Povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su na većini graničnih prelaza, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, na auto-putevima A1 Zagreb – Split – Ploče posebno na dionici Zagreb – Karlovac – Bosiljevo II, A2 Zagreb – Macelj, A3 Bregana – Lipovac, A4 Goričan – Zagreb, A6 Rijeka – Zagreb, Ličkoj magistrali (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), na Krku i Krčkom mostu, u blizini turističkih centara na obali te u trajektnim lukama i pristaništima.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH povoljni su uslovi za vožnju, a pojačano je prisustvo biciklista i motociklista, tako da sve učesnike u saobraćaju iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske pozivaju na dodatni oprez.

Pojačana je frekvencija vozila na graničnom prelazu Izačić na izlazu iz BiH, a na graničnim prelazima Donja Gradina i Gradiška na ulazu BiH.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Do 30. septembra otvoren je granični prelaz Krstac na putnom pravcu Gacko – Nikšić.

Od ponedjeljka, 18. jula, zbog sanacionih radova, biće obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić – granica Republike Srpske/Hrvatske (Jasenovac).

Zbog radova na dionici magistralnog puta Stari Majdan – Banjaluka (Rudarska) izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog čega iz AMS vozačima savjetuju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta granica Republike Srpske (Bakračuša) – Nevesinje jedan.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici regionalnog puta Prijedor tri – granica Republike Srpske/FBiH (Stara Rijeka) za vrijeme prelaska radnih mašina preko tog puta, tokom eksploatacije rudnika Ljubija.

Na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor, saobraćaj se izvodi uz izmijenjen režim vožnje.

Zbog radova na izgradnji pristupne saobraćajnice na magistralni put, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Ivanjska – Šargovac.

Zbog izgradnje razvodne mreže vodovoda, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac – Kotor Varoš i na dionici regionalnog puta Čelinac – Ukrina.

Na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka, uključujući most, do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča – Goražde, u mjestu Filipovići, na liniji razgraničenja, odvija otežano, jednom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na toj dionici zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Teslić dva – Teslić tri – granica RS/FBiH (Podjezera).

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran -Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja. Zabrana se ne odnosi na vozila RiTE “Ugljevik”.

Produženi su radovi na dionicama regionalnih puteva Srbac – Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva – Razboj, Razboj – Tedin Han i Tedin Han – Teslić zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Na regionalnom putu Bistrica – Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog radova na regionalnom putu granica Republike Srpske/FBiH Ćesim – Pridvorci.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Šipovo – granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/, izmjenjen je režim vožnje i postavljena je privremena signalizacija koja reguliše saobraćaj.

Zbog radova na regionalnom putu Jezero – Šipovo izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na području FBiH zbog radova na vijaduktu “Klopče” na dionici auto-puta Zenica sjever – Zenica jug, saobraćaj se odvija preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf zbog radova u tunelu “Skela”, tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

U noćnim časovima, od 22 do šest časova, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Žitomislići – Počitelj (Ševaš Njive), Donji Vakuf – Travnik (Komar), Žepče – Zenica (Golubinja), Bihać – Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko) i Šamac – Orašje (Grebnice-Bazik).

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *