Sve traženija dezinfekciona sredstva: Sve što trebati znati o njima

U aktuelnom epidemiološkoj situaciji u Bosni i Hercegovni u prevenciji širenja opasnog koronavirusa (COVID-19) velika je potražnja već duže vrijeme i za dezinfekcionim sredstvima u svim apotekama i drogerijama. Mr. Ph. Zahida Binakaj, predsjednica Farmaceutske komore BiH u izjavi za Oslobođenje kaže kako po pitanju dezinfekcionih sredstava koja se mogu koristiti u borbi protiv koronavirusa postoje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Alkohol dominantan

– Tako prema njihovim preporukama dezinfekciono sredstvo u svojoj strukturi treba da sadrži dominantno alkohol. Pored toga tu se sreću još neke supstance kao što je vodonikov peroksid, glicerol itd. Smatra se po iskustvima iz Kine da je to najučinkovitije dezinfekciono sredstvo. Mi ga u BiH možemo raditi kao magistralne pripravke. Jer sve te supstance su poznate magistrima farmacije i svaka apoteka u principu bi mogla da ih radi, naglašava Binakaj.

Pored toga, dodaje Binakaj, postoje i gotova dezinfekciona sredstva, poput Izosana, Asepsola, Oksenisepta. – Ova sredstva se mogu naći u apotekama i preuzimati direktno i koristiti za dezinfekciju kako radnih površina, ruku, tako i odjeće itd”, kaže Binakaj.

Iz Apoteka Sarajevo naglašavaju kako su učinkovita sva sredstva za dezinfekciju ruku i površina, ako se upotrebljavaju prema propisanim uputama. – Ne bismo izdvojili posebnu efikasnost niti jednog dezinficirajućeg sredstva, kaže za Oslobođenje mr. Ph. Lejla Spaho, kategori menadžer Službe prodaje JU Apoteke Sarajevo te naglasila važnost načina pranja ruku, trljanjem šake o šaku u prosjeku od 20 sekundi, koji predstavlja najbolji način da se uklone virusi i bakterije. Najobičniji tvrdi sapun i voda mogu nadmašiti skupe proizvode po učinku, sve dok se pravilno peru ruke.

Preventivne mjere

Javna ustanova “Apoteke Sarajevo” napominje da ukoliko se građani budu pridržavali datih smjernica, a tiču se preventivnih mjera Svjetske zdravstvene organizacije, nema razloga za paniku. Osobama starije životne dobi i hroničnim bolesnicima preporučujemo da smanje odlaske u zdravstvene ustanove, ukoliko im nije prijeko potrebno.

“Kada je riječ o preporukama građanima, potrebno je podići nivo lične higijene primjenom sapuna, alkohola ili nekog dezinfekcijskog sredstva, jačati imunološki sistem vitaminima, mineralima i imunostimulansima, smanjiti boravak u većim grupama ljudi, odnosno pridržavati se svih mjera Svjetske zdravstvene organizacije, Kriznog štaba KS i Ministarstva zdravstva KS”, naglašava mr. Spaho.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *