Sve o ruskoj vakcini: Kada je elita primila Sputnik V, kakva je “light” verzija…?

Isprva dočekano s nepovjerenjem, rusko cjepivo protiv COVID-19 pokazalo se učinkovito i danas je Sputnik V prihvaćen u naučnim krugovima, ustvrdio je časopis Lancet i potvrda je naučnog i političkog uspjeha Rusije i Vladimira Putina.

Već prvih sedmica pandemije, predsjednik Vladimir Putin naredio je naučnim, političkim i vojnim krugovima da se uključe u borbu kako bi Rusija bila prva koja će razviti cjepivo protiv COVID-19.

U u toj utakmici nije se oklijevalo ići prečacima.

U proljeće 2020., Aleksander Gincburg, direktor Instituta Gamaleja, pohvalio se da su razvili dobar proizvod pa je sebi ubrizgao eksperimentalnu verziju cjepiva koje će dobiti ime Sputnik V.

Putin je 11. avgusta obznanio da je baš u Rusiji odobreno prvo cjepivo protiv COVID-19 svijetu, a naučnici u inostranstvu primili su to s dozom nepovjerenja jer je proizvod bio testiran tek na nekoliko desetaka vojnika.

U stvarnosti je već i prije treće faze kliničkih ispitivanja ruska elita primila cjepivo, a među njima jedna od Putinovih kćeri, prenose agencije.

Masovno cijepljenje ruskog stanovništva počelo je u decembru 2020., u trenutku kada su i u Evropi i u Sjedinjenim Državama počela cijepljenja proizvodima koje su razvili Pfizer i Moderna.

Za Kremlj je Sputnik V dokaz izvrsnosti ruske države koju Zapad i kori i sankcionira. Putin ga čak naziva “najboljim cjepivom na svijetu”.

Izbor imena duboko je simboličan. Odabrano je u čast prvog satelita koji su u orbitu 1957. godine postavili sovjetski naučnici i tako pretekli povijesnog američkog konkurenta.

Uspješnim razvojem cjepiva protiv bolesti koja je zahvatila cijeli svijet ruski stručnjaci vraćaju se u svjetsku naučnu elitu, što je važno za taj sektor pogođen krizama i korupcijom nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Rusija je vrlo brzo dala do znanja da je voljna distribuirati svoje cjepivo u svijetu pokazujući da je sposobna izvoziti i druge artikle, a ne samo oružje i ugljikovodike.

Sputnjik V odobren je za sada u više zemalja – od bivših sovjetskih republika kao što su Bjelorusija i Armenija, preko svojih saveznika Venezuele i Irana do Argentine, Alžira, Tunisa, Pakistana… Ruski suvereni fond koji je učestvovao u razvoju Sputnjika V, objavio je 20. januara da je počeo postupak homologacije pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Rusija je objavila da je primila prednarudžbe za više od milijarde doza, ali nema kapaciteta udovoljiti takvoj potražnji.

Sputnik V, cjepivo koje se daje u dvije injekcije, trebalo bi dobiti svoju lakšu verziju, Sputnik “light” koje se daje u samo jednoj injekciji.(rsa,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *