Sve niža potražnja: Tehnološki gigant doživio drastičan pad

Južnokorejski tehnološki gigant objavio je u srijedu procjenu zarade, predviđajući operativni profit od oko 1,8 milijardi dolara za tri mjeseca koja su završila u septembru
Sve niža potražnja: Tehnološki gigant doživio drastičan pad

Foto: Pixabay

Samsung je upozorio da je operativni profit u trećem kvartalu vjerovatno pao za 78 odsto, jer kompanija nastavlja da se bori sa sve nižom potražnjom za potrošačkom elektronikom.

Južnokorejski tehnološki gigant objavio je u srijedu procjenu zarade, predviđajući operativni profit od oko 1,8 milijardi dolara za tri mjeseca koja su završila u septembru. To je drastičan pad u odnosu na osam milijardi dolara u istom periodu prošle godine. Predviđeno je i smanjenje prihoda za 12,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“To predstavlja nastavak sumorne situacije za proizvođača elektronike koji je izvijestio o velikim gubicima posljednjih mjeseci jer globalna ekonomska neizvjesnost opterećuje potrošače širom svijeta, što je dovelo do toga da mnogi ljudi sve rijeđe kupuju nove mobilne telefone i laptope”, navodi CNN, prenosi Fena.

Prema Counterpoint Research-u, “2023. je na putu da bude najgora godina za globalne isporuke pametnih telefona u posljednjih deset godina”, s prognozama da će isporuke pasti za šest odsto na manje od 1,2 milijarde jedinica.

Na velikim tržištima kao što je Sjeverna Amerika, “potrošači oklijevaju da kupe nove uređaje”, navela je ta kompanija u avgustovskom izvještaju.

“Samsung je već osjetio efekte toga. Operativni profit kompanije je pao za 95 posto u prvom tromjesečju nakon rekordnog gubitka u poslovanju s poluvodičima, a slične rezultate ostvario je i u drugom kvartalu”, javlja CNN.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *