Sve bolnice u Zagrebu postaju covid-bolnice

Na sastanku ekspertne grupe pri Ministarstvu zdravstva Hrvatske osim povećanja kapaciteta testiranja dogovoren je i novi režim za bolnice.

Posljedica je to velikog rasta broja zaraženih koronavirusom. Jučer je zabilježen 4.571 novi slučaj zaraze koronom, 1.207 hospitaliziranih, od toga na respiratoru 153 pacijenta te 26 preminulih. Danas je 4.154 novozaraženih, prenosi Index.hr.

Po novom režimu koji se uvodi zbog pogoršane epidemiološke situacijesve najveće zagrebačke bolnice postaju covid-bolnice.

To prvenstveno znači otvaranje novih kapaciteta za covid-pacijente i to u KB Dubrava, KBC Zagreb i u KBC Sestre Milosrdnice. Povećanje kapaciteta bolnice moraju u potpunosti realizirati najkasnije u ponedjeljak.

Postignut je i dogovor za povećanje izolacijskih kapaciteta u svim bolnicama, a predloženo je i otvaranje kapaciteta za covid-pacijente u Merkuru i na Svetom Duhu.

Dogovoren je i dispečer u zagrebačkoj Hitnoj koji će 24 sata nadzirati smještajne kapacitete, i kad je riječ o Objedinjenom hitnom medicinskom prijemu (OHBP) i kad je riječ o hospitaliziranima. Dogovoreno je i da bolnice obavezno prijavljuju stanje u 8, 14, 19 i 24 sata.

Na sastanku govorilo se i o covid-ambulantama koje bi se također pojačano trebale koristiti. Grad Zagreb jučer je mobilizirao covid-ambulante kao dodatna mjesta na kojima se građani mogu testirati. Podsjetimo, u Zagrebu je jučer svaki drugi testirani bio pozitivan, a na testiranju se već danima stvaraju velike gužve.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *