Sutra pada Vlada Kadrije Hodžića, SBB ponovo tas na vagi!

Vrijedi kazati da se aktuelnoj vladi, kojom rukovodi premijer Kadrija Hodžić, pripisuju brojne anomalije u radu, a posebno se ističu stranačka zapošljavanja i nezakonita imenovanja

2
513
skupstina tk usvojen budzet tuzlanski kanton 2022 godina
Skupština TK (Foto: Arhiva)

Tuzlanski kanton sutra, kada je najavljena sjednica Skupštine, mogao bi dobiti novu izvršnu vlast, jer je osigurana većina neophodna za smjenu aktuelne i formiranje nove Kantonalne vlade, objavio je večeras BHT1.

Kako se saznaje, tri skupštinska zastupnika odlučila su napustiti aktuelnu koaliciju i preći u novu.

Stranka demokratske akcije (SDA), kako tvrdi Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK,  prikupila je 16 potpisa skupa s kadrovima Demokratske fronte (DF), Socijaldemokrata BiH (SDBiH) i Stranke za BiH (SBiH).

Iako će dnevni red biti usvojen na samoj sjednici, već je poznato da će glavna tačka biti smjena aktuelne Vlade TK, na čijem čelu se nalazi Kadrija Hodžić iz SDP-a.

Još uvijek aktuelna vlast, koju pored SDP-a čine i Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS), uz nezavisnog zastupnika Smaju Mandžića, na klimavim nogama je izvjestan period.

Krizu su dodatno produbile američke sankcije koje su uvedene sada već bivšem lideru PDA Mirsadu Kukiću, a njegov potez – podnošenje ostavke na mjesto predsjednika stranke nije u potpunosti smirio članove SBB-a.

Klix.ba je prije nekoliko dana objavio da je održan neformalni sastanak na kojem su članovi SBB-a uz nezavisnog zastupnika Smaju Mandžića aktuelnim političkim partnerima saopćili da napuštaju aktuelnu vlast, pridružujući se novoj.

SBB, koji ima dva skupštinska zastupnika – Lejlu Vuković i Nedžada Hamzića, neće učestvovati u izvršnoj vlasti, odnosno u sazivu nove Kantonalne vlade neće imati svoje ministre, što je bio slučaj i u prethodnom periodu.

Zanimljivo je da će na ovakav način, prelaskom iz jedne u drugu koaliciju, SBB u Tuzlanskom kantonu zadržati konstantu u vlasti.

Naime, kraj pretprošle i početak 2021. godine donio je nesvakidašnju političku krizu u Tuzlanskom kantonu, koja je kulminirala smjenom tadašnje vlasti u kojoj su se nalazili SDA, SBB, DF, Socijaldemokrate BiH i Stranka za BiH.

Tas na vagi tada je predstavljao upravo SBB, čija su dva skupštinska zastupnika odlučila napustiti tadašnju vlast te se pridružiti novoj, koju su formirali SDP, Naša stranka i PDA, uz nezavisnog zastupnika Smaju Mandžića, koji funkcioniše po matrici priklanjanja čas SDA-u, čas PDA-u, pisao je Klix.

Vrijedi kazati da se aktuelnoj vladi, kojom rukovodi premijer Kadrija Hodžić, pripisuju brojne anomalije u radu, a posebno se ističu stranačka zapošljavanja i nezakonita imenovanja u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, glavnom plijenu u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH. Njima se spočitava i masovno smjenjivanje nepodobnih, a zapošljvanje stranačkih kadrova, među kojima i oko 300 direktora osnovnih i srednjih škola, te kantonalnih službi, agencija, i preduzeća.

Kap je prelila čašu, kako se smatra, ndavno kada su na niovu kantona svima plaće povećane za 10 posto, što nema opravdanja spram rezultata aktuelne vlade.

Sutrašnja sjednica Skupštine zakazana je bez prisustva novinara što je bio razlog nezadovoljstva “sedme sile”, čiji predstavnici smatraju da je riječ o neviđenom aktu cenzure medija.

Inače, Dževad Hodžić iz SDP-a večeras je rekao da je formiranje nove skupštinske većine još upitno, te ostaje da se vidi što će biti na samoj sjednici koja izaziva veliko zanimanje. (tl)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here