Sutra otvaranje Napretkovih dana kulture, nastupaju Vedrana Šimić i Milan Lucić

"Napretkovi dani kulture" održavaju se u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Franjevačkog samostana u Tuzli

Otvaranje manifestacije “Napretkovi dani kulture” najavljeno je za petak 23. veljače s početkom u 19,00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Franjevačkog samostana u Tuzli. 

Napretkove dane ćemo ove godine svečano otvoriti koncertom pod nazivom “Hrvatska vokalna lirika” u izvedbi tuzlanske operne dive Vedrane Šimić i pijaniste Milana Lucića.

  • Vedrana Šimić, sopran (1979., Tuzla, BiH). Studij solo pjevanja započela je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Paše Gackić, a diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković. Usavršavala se kod talijanskog vokalnog pedagoga Paola De Napolija i kod prof. Dunje Vejzović. Debitirala je 23.04.2004. u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i od tada do danas bilježi oko 90 gostovanja u toj opernoj kući. Nastupala je na scenama zagrebačke, riječke, splitske i sarajevske Opere u dvadesetak glavnih i naslovnih uloga.
  • Milan Lucić, klavir (1985., Zenica, BiH). Diplomirao je 2007., a zatim i magistrirao 2011., na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Treći ciklus studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu završava 2015., čime stječe zvanje doktora muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira.Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod renomiranih pijanista i pedagoga poput: J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjern, R. Gediga, D. Merlet. Sudjelovao je na tečaju komorne glazbe kod prof. Johannes i Edoard Kutrowatz (Baden, Austrija). (t)
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *