Sutra odluka o otvaranju vrića, kafića i fitnes centara

U Federaciji Bosne i Hercegovine, od početka pojave korona virusa testirano je ukupno 23 309 osoba. COVID-19 potvrđen je kod 933 osobe, a po spolnoj strukturi i dalje prednjače žene. U proteklih nekoliko dana, Zeničko-dobojski kanton, tačnije gradovi Maglaj i Žepče bile su najveća žarišta sa najvećim brojem novootkrivenih slučajeva. S obzirom na smanjen broj novih slučajeva, iz Federalnog Kriznog štaba ministarstva zdravstva ne odustaju od postepenog popuštanja restriktivnih mjera. Na današnjem sastanku već je data preporuka Federalnoj upravi Civilne zaštite koja će se već sutra naći na njihovom dnevnom redu.

”To su sve mjere koje smo ranije navodili vrtići, rad javnog prevoza, kafići, ,vrtići’. Pa evo upravo zahvljujući brojkama koje sam pročitao na počektu, stekli su se uvjeti da pojedine restriktivne mjere postepeno smanjujemo, ublažavamo kako bi što kvalitetnije pripremili za ovaj jedan suživot sa korona virusom koji je sigurno za nas još u nekoliko sljedećih mjeseci”, rekao je Davor Pehar, Direktor zavoda za javno zdravstvo FBiH.

I dalje se na bolničkom liječenju od COVID-19 nalazi 35 osoba, dok je samo jedan pacijent na respiratoru. Cifre koje se smanjuju po pitanju broja oboljelih i zaraženih dovoljan su razlog relaksiranja mjera i razmiljšanja o ponovnom uvođenju društvenih aktivnosti za koje je javnost pokazala najviše interesovanja.

”Iz dana u dan imamo pozitvne trenove tako da u FBIH evidentiramo 637 oporavljenih pacijenata, dok se broj aktivnih pacijenata smajuje,a danas ih brojimo 321. Jučer nismo imali evdidentiran ni jedan smrtni slučaj koji možemo dovesti u vezu sa infekcijom COVID-19.I dalje stabilan, pozitivan trend kretanja oboljelih i općenito kretanja u pogledu epidemije COVID-109 u FBIH nastavljen je i sa današnjim danom”., dodao je Pehar.

Jedno od pitanja postavljeno danas članovima Federalnog kriznog štaba jeste i rad tržnih cenatara ili bar dozvola rada pojedinačnim poslovnim subjektima koji posluju u okviru centara, a koji su na drugim mjestima već otvoreni, kao što su frizerski saloni. No, Pehar je poručio da su upravo tržni centri označeni kao najveći rizik širenja zaraze korona virusa i zbog toga još uvijek nema govora o proširenju rada unutar ovih objekata. Kazao je i da, bez obzira na stabilnu epidemiološku situaciju, kantonalni krizni štabovi ne bi smjeli donositi odluke koje izlaze van okvira mjera i preporuka koje je odredio Federalni Krizni štab, što je predviđeno i zakonom o zaštiti i spašavanju koji regulira nadležnosti između Federalnog i Kantonalnog nivoa. O liberalizaciji putovanja preko granice, govora će biti tek krajem maja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *