Sušić: Čuo sam se sa Farukom, nije sramota izgubiti od Slovačke!

Reprezentacija BiH sa polovičnim uspjehom je završila prvi prozor kvalifikacija za plasman na EP 2024. godine. U Zenici je savladan Island dok su Zmajevi pretrpili poraz od Slovačke 2:0.

BiH je odigrala odličnu utakmicu protiv Islanda i ostvarila ubjedljiv trijumf od 3:0. No, samo tri dana kasnije Zmajevi su pružili skromnu predstavu u Bratislavi i tako sa 3 osvojena boda dočekuju junske mečeve.

Euforija i pozitivna energija bile su prisutne u javnosti nakon pobjede u prvom kolu, no poraz od Slovačke je to naglo zaustavio.

Mnogi krive selektora Faruka Hadžibegića za lošu partiju u 2. kolu, a svoj komentar na početak kvalifikacija podijelio je i bivši selektor reprezentacije BiH Safet Sušić.

“Iskren da budem nisam bio u prilici da gledam utakmice ovdje, samo sam vidio golove, kao i komentare kasnije. Ima svakakvih mišljenja, jedni vide razloge u ovom, jedni u onom, ali po meni Hadžibegić nema puno igrača s kojima može da nešto promijeni, a širina je jako bitna. Recimo, da tri dana kasnije pruži priliku četvorici-petorici koji imaju isti ili sličan kvalitet kao ovi standardni. Tim imamo kvalitetan, to stoji, ali ne i jaku klupu. Nije mogao sebi dozvoliti da malo “osvježi” ekipu tri dana kasnije. Čuo sam se sa Farukom, teško mu je, ali nije sramota izgubiti od Slovačke” izjavio je Sušić za portal Reprezentacija.ba.

Sušić smatra da je protiv Portugala dovoljan i jedan bod u dvije utakmice, ali da se Luksemburg mora pobijediti. Predvodnik historijskog uspjeha i zlatne generacije koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine kaže da nema kontakt ni sa jednim igračem iz te generacije.

“Ne, nemam kontakt ni sa jednim, nisam nikada ni imao brojeve. Kada mi je šta trebalo, uvijek bih zvao Savez ili sekretara da mi da i kasnije obrišem. Nisam želio imati intiman odnos s igračima, smatram da je potrebna distanca. Jedino, eto, sa Spahićem sam se čuo prije nekoliko mjeseci. Ipak je dugo bio kapiten u mom timu.”

Sušić je vodio reprezentaciju BiH u 49 susreta. Ostvario je 23 pobjede, 9 remija i 17 poraza. Trenutno je bez trenerskog angažmana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *