Susanne Schütz poručila: “Bosna i Hercegovina je top prioritet za Njemačku”

0
117

Bosna i Hercegovina je top prioritet za Njemačku, poručila je danas direktorica za Zapadni Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Njemačke Susanne Schütz.

“Christian Schmidt je naš kandidat za poziciju visokog predstavnika u BiH”, napisala je Schütz na svom Twitter nalogu.

Također, Schütz je podijelila jučerašnje saopštenje MVP-a u kojem se potvrđuje da je njemačka Vlada kandidovala bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta (CSU) za funkciju visokog predstavnika za BiH.

“Kandidaturom Christiana Schmidta za funkciju visokog predstavnika za BiH Njemačka preuzima inicijativu kojoj je cilj vraćanje ove zemlje na međunarodnu političku agendu”, kaže se u saopštenju.

U interesu njemačke Vlade je, kako se ističe, razvoj BiH te se istovremeno podržava i perspektiva članstva u EU.

U obrazloženju se navodi da je Schmidt kao zastupnik Bundestaga te kao glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba za vanjskopolitička i odbrambena pitanja još od ranih devedesetih godina bio dobro upoznat sa stanjem na Zapadnom Balkanu te posebno s ratom u BiH.

Ističe se i da je u ovoj regiji u više navrata uspješno zastupao njemačku Vladu.

“Njemačka vlada je uvjerena da bi jedna istaknuta ličnost poput Christiana Schmidta predstavljala veliku dobit za rad međunarodne zajednice u BiH”, navodi se u saopštenju.

Aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je na toj dužnosti od 2009. godine, saglasan je s promjenom na ovoj funkciji te je pozdravlja, poručuju iz MVP-a.

Njemačka Vlada Inzku zahvaljuje na njegovom “dugogodišnjem i neumornom” zalaganju u BiH, te je obećala “punu podršku” do kraja njegovog mandata.

Na kraju saopštenja dodaje se da je kandidatura Schmidta provedena u prisnom dogovoru s međunarodnim partnerima i članovima Vijeća za implementaciju mira koji odlučuje o funkciji visokog predstavnika.(sb,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here