Sumnja se na pojavu afričke kuge svinja u bijeljinskom selu

Gradska veterinarska inspekcija u Bijeljini danas je obaviještena o postojanju sumnje da se u Gornjem Dragaljevcu pojavila afrička kuga svinja, te je izvršeno uzorkovovanje tkiva uginule životinje i rezultat analize se očekuje u naredna 24 časa.

Iz Gradske uprave su saopštili da je o sumnji na pojavu ove bolesti Veterinarski institut Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” danas usmeno obavijestio Gradsku veterinarsku inspekciju, te su veterinarski inspektori izašli na tere i preduzeli potrebne radnje.

U slučaju potvrde postojanja ove bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je nadležo da formuliše korake na suzbijanju bolesti, dok će gradsko Odjeljenje za inspekcijske poslove postupiti po instrukcijama Ministarstva, prenosi Srna.

Ova bolest nije opasna po ljudsko zdravlje, ali je veoma lako prenosiva, ne samo u direktnom kontaktu između životinja, nego putem drugih predmeta kao što su ljudska obuća ili odjeća na kojima se našao zaraženi materijal.

“Apelujemo da mještani ne obilaze tuđa imanja i na taj način, svojom znatiželjom, prouzrokuju dalje širenje bolesti, dok se ne potvrde rezultati sprovedenih analiza”, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U saopštenju napominju da Gradskoj veterinarskoj inspekciji nije stigla nijedna ovakva prijava od nadležnih veterinarskih stanica/ambulanti sa područja grada, a bile su dužne da to učine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *