Sumnja se da je koronavirus ušao u Klinički centar Tuzla

Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, izjavio je da je blizu 120 uposlenika ove medicinske ustanove u izolaciji nakon što se ispostavilo da su imali kontakt sa zaraženim uposlenicima „Medical Institute Bayer“ (MIB) Tuzla.

Prvi slučajevi zaraze u Tuzlanskom kantonu otkriveni su u petak upravo na MIB-u. U direktnu ili indirektnu vezu s ovim klasterom dovodi se 21 zaražena osoba. Preostalih devet je iz Lukavca, Gračanice, Živinica i Srebrenika.

– Naši uposlenici koji su bili u kontaktu sa zaraženim uposlenicima MIB-a bit će testirani kod svojih kuća. Takvi uposlenici će u trenutnim okolnostima biti odstranjeni iz daljnjeg procesa rada – izjavio je Jusufović.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije opravdano se sumnja da je COVID-19 ušao i u UKC Tuzla, ali to direktor Jusufović nije mogao potvrditi dok Higijensko-epidemiološka služba UKC-a Tuzla ne obavi svoj dio posla.

Upravo se strahovalo od ulaska koornavirusa u UKC Tuzla, a još se vjeruje da se može izbjeći najcrnji scenarij.

U izolatoriju Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla nalazi se deset osoba zaraženih koronavirusom. Šest pacijenata ima lakšu, a četiri pacijenta srednje tešku kliničku sliku.

(vijesti.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *