Sukobi na be-ha ljevici: Montirane optužnice adut SDP-a

Kotrljajući pad SDP je nastao zbog toga što staljinističko-dogmatska struja nije mogla razumijeti promjene u društvu, nije imala ni znanja ni volje da ih prati i da prema njima se odnosi na način prilagođavanja rada u novim okolnostima

2
550

Kad je Željko Komšić napustio poziciju jednog od najutjecajnijih i najpopularnijih u samom rukovostvu SDP-a, započela je trajna i svekolika erozija partije srpa i čekičanja. Novokomponovani batinaši okupljeni oko Nermina Nikšića, nogu u stražnjicu su dali Miri Lazoviću, dr Ivi Komšiću, Šani Mesihoviću, potpredsjednicima Partije Zoranu Mikuliću i Slobodanu Popoviću…na kraju i bivšem šefu Zlatku Lagumdžiji.

Iz stare garde mislećih ljudi, ostao je samo dr Mirko Pejanović kojemu ne daju da javno misli! Uz Nerku Trenerku su ostali malokalibrirani Damir Mašić i Saša Magazinović, obojica došli nakon rata iz Srbije. I, naravno, Jasmin Imamović koji je šefa Lagumdžiju nazvao „gorim zlom od Srebrenice“, premda je do juče virio iz njegovog dupeta. Rekli bi, umijeće preživljavanja! Naravo, u toj situaciji je Denis Bećirović čekao ishod unutarstranačke borbe.

Dalja erozija „srpa i čekičanja“ je nastala nakon prošlih opštih izbora. Grupa članova Partije, na čelu sa Enverom Bijedićem, predsjednikom Kantonalnog SDP i članom Predsjedništva Partije, Žarkom Vujovićem, predsjednikom Skupštine TK, federalnim poslanicima: Melihom Bijedić, Hasanom Muratovićem, dr Zlatkom Ercegovićem, Nežadom Šečićem, Miletom Atlagićem, da ne nabrajamo, jer je spisak dugačak, je izašla iz SDP i formirala Socijademokratiju BiH. Podsjećamo, i Željko Komšić je ranije formirao DF.

Kotrljajući pad SDP je nastao zbog toga što staljinističko-dogmatska struja nije mogla razumijeti promjene u društvu, nije imala ni znanja ni volje da ih prati i da prema njima se odnosi na način prilagođavanja rada u novim okolnostima. Oni nisu shvatili da je opoziciono djelovanje efikasnije kad si dio izvršne vlasti s učešćem kakav imaš u parlamentu. Dakle, to je suština pada SDP. Kakve su posljedice?

Kako skloniti Bijedića?

            Kad su novoosnovani Socijaldemokrati BiH izašli na lokalne izbore, dakle, tek nakon godinu dana od formiranja, i ostvarili iznenađujući uspjeh, u SDP je nastao haos! Samo u Tuzlanskom kantonu, SD je osvojio više od 20 hiljada glasova, upravo onoliko koliko je SDP izgubio. I to, u svojoj tvrđavi! Šef kriminalnog holdinga gradske vlasti Tuzle, notorni Jasmin Imamović je odmah alarmirao Tužilaštvo TK i započinju montirani istražni postupci i optužnice protiv Envera Bijedića i njegovih prvih saradnika.

Istraga u predmetu izgradnje Poslovno-stambene zgrade „15.maj“je započela protiv Envera Bijedića, nekadašnjeg direktora Direkcije za izgradnju, kojoj je Jasmin Imamović nanio štetu od dva miliona maraka kako je utvrdila Finansijska policija, je trajala dugo.,Jasmin Imamović je, kao jedini krivac za kašnjenje izgradnje, aboliran. Tužilaštvo je odlučilo da je nastupila zastara. Bijediću nije!? Tako se strategija SDP pretvorila u kampanju: Kako skloniti Bijedića sa političke scene?

Nakon podizanja montirane optužnice, pred Opštinskim sudom je započelo suđenje za nešto čega nema, pa je postupajući tužilac izazivao podsmijeh prisutnih. Naravno, sudija je donio oslobađajuću presudu. No, nije to kraj snažnog uticaja Tužilaštva TK u političke procese u „tvrđavi SDP“.

Dva dana nakon izbora, započeće ročište devetorici ljudi za koje je tužilac Serhatlić, koji je podigao dvije tužbe i protiv potpisnika ovih redova, javno rekao da su organizovana kriminalna grupa koja je sudjelovala u mahinacijama radi sticanja koristi prilikom dodjele posla jednoj gračaničkoj firmi da izbuši šest novih bušotina na Rudniku soli Tetima.

Od početka tog procesa je prošlo toliko vremena da je šest bušotina već u funkciji. Nijedan stručni, pravni ili organ odlučivanja – Vlada TK i resorno ministarstvo, niti Republička komisija za rudarstvo, niko, pa čak ni konkurentska firma, nisu našli ništa što bi moglo biti predmet istrage ili nezakonitosti. Dakle, dolazimo do novog apsurda: započet će sudski proces sa samo jednom falinkom – nije utvrđeno djelo!

Kome glas naroda?

            Tuzlanski kanton je najbrojniji u ljudstvu koje je naklonjeno građanskim, socijal-demokratskim strankama. Ko od njih osvoji najveći broj glasova, biće i prvi među njima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

SDP nastupa porazom na predhodnim lokjalnim izborima. Hendikepiran je i time da bjesomučna kampanja, uz pomoć podobnih medija, protiv Socijaldemokrata BiH, nije postigla željeni efekat. Naprotiv! Javnost je, naročito nakon oslobađajuće presude Bijediću, shvatila da se radi o politički montiranim procesima pa su Socijaldemokrati dobili nove pristalice. Čekić i nakovanj su uzalud izazivali buku. Prema stranci Željka Komšića su, takođe, neprijateljski raspoloženi. Varnice između njih su česte i žestoke. DF i SD imaju korektne odnose unatoč prelasku Žarka Vujovića u tabor Željka Komšića. Time DF nije ništa dobio, a ni SD izgubio! Prelaz iz jedne u drugu partnersku stranku. Samo je Vujović gubitnik!

Treći hendikep s kojim i srp i čekić ulaze u borbu za duše birača ovog kraja, jesu kadrovi. Vidjelo se to i na njihovom skupu u centru Tuzle. Oko Denisa Bećirovića, kandidata za članstvo u Predsjedništvu države i Jasmina Imamovića, nosioca federalne liste za ovaj kraj, nije se okupilo više od pedeset osoba. I to je previše!

Imamović može bugarskim vozom i drugim oruđem, medijima naročito, osvojiti nekoliko hiljada glasova u Tuzli. Van nje neće osvojiti ni jednu hiljadu. Tamo njegove metode ne pale.

Denis Bećirević, kao Alija Sirotanović skupštinskih klupa, džabahljebari već 23 godine, više od polovine životnog vijeka. Od sjedenja, hlače ču mu uvijek izlizane. Sjedenje niko neće da plati. Osim pokvarene i korumpirane države!

Znaju to i birači! U tome je šansa SD i DF-a. Nadajmo se! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

2 Komentari

  1. Nije problem SDP, problem je Sarajevo ! Naviklo na guzovachu, na nepravedni sistem raspodjele svega ( a ne samo PDVa…) na principu bratske podjele u kojoj stariji burazer prigrabi lavovski dio….Tuzla ekonomski nema snage da izfinasira “maj ti dva” otkaz Seheru, ali polako….osnovace neko normalan stranku i otpuhati lazne sociodemokrate, jednom zauvijek.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here