Sukob na granici Azerbejdžana i Armenije: Strah od mogućih žrtava

0
384

Postoji bojazan od mogućih žrtava nakon što je u pograničnom području u nedjelju izbio oružani sukob između Azerbejdžana i Armenije, objavilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da je armenska vojska pucala na položaje u regiji Tovuz koje kontrolišu snage sigurnosti Azerbejdžana.

U saopćenju se navodi da se sukob nastavlja te da situaciju kontrolira azerbejdžanska vojska.

Iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana su još dodali da će javnost obavještavati o svim novim dešavanjima u pograničnoj regiji.

Dvije susjedne države nemaju uspostavljene diplomatske odnose. Odnosi između Azerbejdžana i Armenije već decenijama su opterećeni krizom u pograničnom Nagorno Karabahu.

Nagorno Karabah je regija u Azerbejdžanu koja je 6. januara 1992. godine jednostrano proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Armenci koji smatraju da regija treba da bude dio Armenije. Regija je pod kontrolom armenske vojske i separatista od armensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine.

Ujedinjene nacije Nagorno Karabah tretiraju kao azerbejdžansku teritoriju, baš kao i Vijeće Evrope. OSCE je još 1994. godine s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu osnovao Minsk grupu na čijem čelu su tri države – SAD, Francuska i Rusija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here