Sudski proces „Rudnik soli Tuzla“: Jad i sva bijeda PIR-a!

Kako je tužilac napisao optužnicu a da nije saslušao te razgovore koji su snimani u okviru posebnih istražnih radnji? „To je prava blamaža!“, opći je stav odvjetnika
Rudnik soli Tetima, busotine, Tuzla
Rudnik soli Tetima u Tuzli (Foto: Arhiva)

             Nakon što su pred sutkinjom Opštinskog suda u Gračanici svjedočili puleni Ćazima Serhatlića, pisca optužnice za krivično djelo organizovanja radi sticanja materijalne i druge dobiti, te pogodovanja gračaničkoj firmi Mining & Drilling u dobijanju posla otvaranja pet bušotina Rudnika soli, vrijednog 5,6 miliona maraka i završenog, nismo stekli dojam nikakvog doticaja sa krivičnim djelom. Čak, ni sa Zakonom o prekršajima! Vjerujem da će odbrana sva svjedočenja optužnice priložiti odbrani devetorice optuženih! A, možda će ih samo konstatirati kao dio propuha u sudnici!

            U nastavku sudskog procesa, koji je već sada po broju ročišta zauzeo jedno od rekordnih mjesta u istoriji pravosuđa „mile, sure i žestoke“, slušali smo beskonačne snimke izdvojenih presretnutih razgovora mobilnim aparatima, koje su tokom 2020. i početkom 2021. godine vodili uposlenici Rudnika između sebe, a tiču se problema sa novim bušotinama, lošoj upravi, međuljudskim odnosima, stručnih razgovora, kadrovskih problema i tako dalje sve do banalnih razgovora članova obitelji poput onih o dugim gaćama, mahunama, paradajzu, pečenju rakije, salatama i inim stvarima koje sa optužnicom nemaju nikakve veze.

            Na upite optuženih, advokata pa i sutkinje Selme Brkić, zašto se slušaju presretnuti razgovori banalne sadržine, Serhatlić je odgovarao: “Samo slušajte, vidjećete  zašto sve ovo”!

Ti presretnnuti razgovori, koje je selekcionirao službenik MUP-a Tuzlanskog kantona, viši mašinski tehničar (!) Samir Sejdić, a ne neki pravnik, prvi puta je slušao i sam tužilac Serhatlić nadajući se da će i „ćorava koka“ naći zrno.

Onda se s pravom postavlja pitanje: kako je tužilac napisao optužnicu a da nije saslušao te razgovore koji su snimani u okviru posebnih istražnih radnji? „To je prava blamaža!“, opći je stav odvjetnika.

            Jad i sva bijeda je nastavljena novim posebnim istražnim radnjama. Riječ je o tome da je službenik SIPA-e , Muharem Selimović, kao svjedok optužbe, u utorak iza nas, prikazivao fotografije ulaska Dženana i Atifa Mujkića u zgradu Telekoma u Tuzli, gdje se nalazilo sjedište Socijaldemokrata BiH. Potom i fotos izlaska i nakon pola sata ulaska Dženana Mujkića u istu zgradu i, konačno snimak njihovog izlaska. Takođe, prikazan je i snimak ulaska  Amira Sušića u zgradu gdje se nalazi SD čiji je član.

            U nastavku, vidjeli smo tridesetak snimaka na benzinskoj stanici i u njenom restoranu  Envera Bijedića i Amira Tursunovića, člana rukovodstva SD i predsjednika Nadzornog odbora Rudnika soli. Potom je svjedok prikazao i video snimak iz restorana, ali se čula samo buka, a nikakav razgovor. Kad je pokušao svjedok pustiti i drugi snimak, sutkinja Selma Brkić je tužioca pitala da li se i na tom snimku ništa ne razumije, na šta je on potvrdno odgovorio, a ona je onda rekla: “Pa, nema smisla i njega emitovati!“

            Jad i bijeda PIR-a (predistražnih radnji – op.a.) i SIP-e koja je morala izvršavati naređeno od tuzlanskog Opštinskog suda.

            Nastavak suđenja u Gračanici je zakazan za 19. decembar ove godine, jer će do tada tužilac biti na bolovanju. (Izvještava: E. Avdić)   

  (Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)                   

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *