Sudski proces „Rudnik soli Tuzla“: Išli su u Zoološki vrt sa Senadom!

Posebnim istražnim radnjama nismo saznali ni o jednom dokazu iz opširne optužnice, niti se ona uopšte do danas, nakon 35 ročišta, nije doticala bića krivičnog djelaizgubljeno  što su devet optuženih, do sada, izgubili 315 radnih dana...
optuznice enver bijedic suad fejzic predmet rudnik soli opcinski sud gracanica
Pripadnici policije ispred kuće Envera Bijedića u Tuzli prije skoro tri godine (Foto: Arhiva)

U utorak pred nama, kako je najavio državni advokat Ćazim Serhatlić, biće izloženi posljednji dokazi „posebnih istražnih radnji“ pod kojim se u praksi primjenjuju tajna presluškivanja telefonskih razgovora, foto i audio snimci, praćenja, prisluškivanje na daljinu, ozvučenje prostorija i automobila te druge radnje poznate iz krminalnih filmova o mafiji, terorističkim organizacijama, organizovanom kriminalu itd.

            U „filmovima“ iz sudnice Opštinskog suda u Gračanici, gdje se vodi politički sudski proces protiv petorice uposlenika Rudnika soli Tuzla,  mr. Envera Bijedića, bivšeg predsjednika Socijaldemokrata BiH , Asmira Hasića, bivšeg ministra u Vladi TK i dvojice šefova Mining&Drilling gračaničke firme koja je uspješno, na vrijeme i kvalitetno izvršila radove na pet bušotina soli koje su već godinu dana u funkciji, vidimo sasvim druge „scene“.

            Tako Aziz Čačković i mr. Enver Bijedić dogovaraju da se vide u Zoološkom vrtu sa Senadom. Tajno snimani razgovori mobitelom otkrivaju da Džafić Midhat priča kako njegova firma ima super opremu za bušenje i da studenti rudarstva i geologije mogu pratiti bušenje i učiti, dok Džani Mujkić kaže da bugarska firma  nema ni opreme ni certifikata i da „su oni miševi za nas koji su kupili referense“.

Ministar Husić i v.d direktora Aziz Čačković potenciraju totalnu primjenu zakonitosti u poslovanju i donošenju odluka. U razgovorima saznajemo da domaće firme imaju 30 posto preferencijala u odnosu na strane jer je korona u pitanju. Dakle, posebnim istražnim radnjama nismo saznali ni o jednom dokazu iz opširne optužnice, niti se ona uopšte do danas, nakon 35 ročišta, nije doticala bića krivičnog djela. Danima i danima su u sudnici preslušavani beznačajni, svakodnevni razgovori između poslovnih ljudi, poznanika i prijatelja. Bar tri puta su se pominjale mahune kao omiljeno jelo Mujkića, ili grah kojeg voli i Bijedić i Husić, o jabuci i šljivovici, paradajzu, dugim gaćama, janjetini, o tome kako već dugogodišnji djedovi pominju neke lake šenske.

            Optuženi i njihovi odvjetnici se cijelo vrijeme pitaju zašto su oni u sudnici. Ne znaju ni do dana današnjeg zašto su optuženi. I promatrači su već nervozni, jer čekaju da i „ćorava koka nađe zrno“. A  zrna nema!

            Za samo prisustvo dosadašnjim ročištima, devetorica advokata koštaju oko 100.000 maraka ! Gdje su troškovi prevoza optuženih i advokata, troškovi svjedoka, gdje su pismena, koliko je novaca izgubljeno  što su devet optuženih, do sada, izgubili 315 radnih dana…

 Da parafraziramo Lazu Lazarevića: Sve će to narod platiti! (E. Avdić)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *