Sudski proces „afera Rudnik soli Tuzla“: Politika kao sudbina

Pravosudna sapunica o devetorici optuženih u gromoglasno najavljenoj „aferi Rudnik soli Tuzla“, vezanoj za šest bušotina na ležištu „Tetima“, polako se pretvara u anatomiju odlučivanja i rukovođenja čime se još ni na koji načinn nije potvrdila optužnica o organizovanoj aktivnosti radi pribavljanja materijalne i druge koristi, pogodovanja određenoj firmi u procesu odlučivanja o tenderu, zakoupotrebi položaja i tako dalje i dalje…

Zato bi bilo korisnije da suđenju, koje vodi tiha, ali autoritativna sutkinja Selma Brkić, prisustvuju studenti ekonomije nego li prava. Naime, cijeli tok sudskog procesa se vodi u raspravama o načinu vođenja jedne firme i njenog odnosa prema drugim firmama, dakle, kupcima i prodavačima roba i usluga!

Sudentima prava ovdje nema mjesta, jer tužilac Ćazim Serhatlić i njegovi svjedoci nikako da se dotaknu bilo kave subjektivne ili objektivne činjenice o nezakonskom djelovanju rečene grupe. Takođe, nikom nije jasno zašto je tužilac za svjedoke doveo ljude koji ni na koji način nisu bili u doticaju sa  tužiočevim „stilskim vježbama iz krivičnog prava“, to jest sa opisom dotičnih, a nedokazanih inkriminacija.

Kamioni ne buše

Tako je Serhatlićev svjedok Elis Musić, kriminolog iz MUP-a TK, popričao krajem decembra 2021. godine , sa kolegom iz Gračanice Enesom Sušićem u nekom tuzlanskom kafiću, te mu je on u 15 minuta rekao da se ide “sastati sa gospodinom Enverom Bijedićem i ministrom privrede i energetike, Asmirom Hasićem”.

Na upit  Bijeddićevog odvjetnika Mensura Radončića da li zna još nešto, rekao je da Sušić ima kamione i da će biti riječi o poslu. Rekao je i to da nije pominjan Rudnik soli i da ne zna o čemu su oni razgovarali i da li su uopšte razgovarali. Ali, sasvim mu je jasno da se kamionima ne prave bušotine soli.

Zanimljivo, Ćazim Serhatlić je iskaz svjedoka tokom saslušanja u MUP-u dao kao dokaz optužbe, uprkos činjenici da kamioni ne buše!

Ne zna se, nakon svjedočenja ing. Rudarstva, Rijada Bašića, pomoćnika bivšeg ministra Hasića, zašto je uopšte pozvan, jer “pati od slabosti pamćenja”. Tako, na primjer, kao predsjednik Skupštine dioničara Rudnika soli, dakle, najupućenija osoba u rad firme, skoro da ništa nije znao o postupcima objave tendera za šest novih bušotina i kako je taj posao dobila gračanička firma „Mining & Drilling“!?

Slabo ga služi pamćenje

Pamćenje ga nije služilo ni kad je rekao da je Rudnik radio na nivou potreba kupaca. Veli da je bilo oprečnih stavova, ali kojih – ne zna. Zna da je bilo loših odnosa u Upravi Rudnika, ali ko ih je stvarao – ne zna.

Ne zna ni koja je politička stranka dala troje izvršnih direktora, ali zna da je njihove anonimne i javne pritužbe slao tužiocu Serhatliću, ali ne i Nadzornom odboru i v.d. direktora, Azizu Časčkoviću! Ni Čačkovićeve odgovore na pritužbe nije slao Serhatliću!

Na Čačkovićev upit da li je jednoglasno Vlada podržala smjenu tri nedovoljno kompetentna izvršna direktora, a koju je on zatražio, Bašić je odgovorio potvrdno.

Policijski upad u SD

„Mene su rano ujutro probudili i ja sam došao iz Gradačca u prostorije Socijaldemokrata BiH. Bio sam frapiran kad sam u njima zatekao oko 15 policajaca SIPA-e i pet-šest iz MUP-a TK! Bilo je privedeno još nekoliko članova Predsjedništva stranke kao što su Edin Delić i Žarko Vujović. Inspektori su izvršili pretres stranke što je nezabilježeno u našem političkom životu”, kazao je Husein Tokić, sekretar SD BiH u svojstvu svjedoka optužbe.

Na upit Seada Mujačića, odvjetnika Dženana Mujkića,da li je prije raspisivanja tendera za šest bušotina poznavao njegovog branjenika, Tokić je rekao da nije.

Prvooptuženi, magistar Enver Bijedić je konstatovao da je nezabilježeno kod nas da se vrši policijski upad i pretres jedne političke stranke, te da se i po tome vidi da je riječ o montiranom političkom procesu, na šta ga je sutkinja Selma Brkić upozorila da ne drži politički govor i da se u završnoj riječi o tome može govoriti.

Nakon upozorenja sutkinje, Bijedić je u vidu konstatacije rekao:

“U svakoj rečenici optužnice mene se titulira kao predsjednika političke stranke Socijaldemokrati BiH, a ne kao inženjera mašinstva ili magistra ekonomije kao što se tituliraju ostali optuženi i svjedoci!”

Ima, ima politike! Ali, nema, nema ništa drugog. A kad će na sudu biti, ne zna se! (Piše: E. Avdić)

Podijeli

3 0 komentara

  1. Cazim je obavio poso uhapsio one koje mu je naredjeno a to sto se vodi besmislen postupak, to ga boli briga.

    • Briga Ćazeta, zaposlio ženu u BH Telekomu, a kćerku N.M. u Grijanje. Zaboli ga, do penzije još može nagrnut love “nagodbama”, a vi mozete svirat do zore

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *