Suđenje u procesu Rudnik soli Tuzla: Sudnica se tresla od smijeha!

Opcinski sud Gracanica, sudjenje, Rudnik soli Tuzla
Općinski sud Gračanica (Foto: Internet)

Trideseto i kusur ročište devetorici optuženih u sudskom procesu „Rudnik soli Tuzla“, kojima se na teret stavlja organizovani kriminal, pogodovanje prilikom dodjele 5,6 miliona maraka vrijednog  posla gračaničkoj firmi „Mining&Driling“ na poslovima šest novih bušotina slane vode, te sticanje imovinske koristi i trgovinom uticajem, prošlo je tako što se “tresla od smijeha cijela sudnica”, pa čak se smijala i autoritativna sutkinja Selma Brkić! Smjehotres je nastao iznenada!

Naime, vrli tužilac Ćazim Serhatlić, satima i satima preslušava presretnute razgovore optuženih, njihovih saradnika, familije, poznanika i drugih i nesprosoba „nakačenih“ na njihove mobilne telefone. Radi to “državni advokat” iz okolice Prijekog Brda sada, tojest, nakon što je podigao optužnicu. U dosadašnjim naknadnim preslušavanjima, posebnim istražnim radnjama i svjedocima optužbe nije se ništa desilo, po našem mišljenju, što ima ikakve veze sa pravnim aktom što se zove optužnica!

            Tako smo na ročištu od prošlog utorka vidjeli sav talenat i ljepotu posebnih istražnih radnji vođenih sa velikim ljudskim materijalom i tehnikom. Iz razgovora prvooptuženog gospodina Envera Bijedića sa nekom osobom, saznali smo da gospodin Bijedićvoli grah bez mesa a druga osoba sa mesom i još pride jagnjetinom ! Akademik Mirko Pejanović sa decenijama drugarom Atifom Mujkićem priča o rakiji i pita je li objavljen tender Rudnika, Sin mu Džani voli šnicle. Priča se tu o lošem stanju u Rudniku, da nema potrebnu podršku vlasti, da se kasni sa novim bušotinama pa je neko rekao kako će Erdoan zvati Bakira Izetbegovića jer turski „Šiš džam“ u Lukavcu nema dovoljno slanice za redovan rad…Onda agenti, posebnim istražnim radnjama emituju i snimak u kojem Atif Mujkić pita sina Džanija da li ima salate jer dolaze ljudi na grah, a on veli da ima samo paradajz! Priča se tu i o ostavci v.d. direktora Mirnesa Mujkića, novom kandidatu Aszizu Čačkoviću za kojeg goivore da je sobar i sposoban…

I kad je pola optuženih i njihovih advokata drijemalo, a jedan je i hrkao uz uspavanku presretnutih razgovora, nastao je smjehotres. Naime, optuženi Džani Mujkić, svog sina Farisa, koji studira u Tuzli, u jednom od tajno snimanih razgovorea, upitao je:

Imaš li dovoljno dugih gaća?

Imam dovoljno! – reče Faris.

Skupljaš li flaše?

Skupljam. Imam ih deset!

Stavi ih u papirnu kesu.

Hoću!

 I nasta smjehotres!

Da sve bude kako ne valja, sva dosadašnja ročišta se tiču prvog tendera za novih šest bušotina koji je poništen! O novom koji je usvojen od svih mogućih stručnih, tehničkih, pravnih, upravljačkih i drugih struktura, od strane Vlade TK i federalnog inspektora za rudarstvo, čut ćemo prisluškivanja, mada je prije godinu dana po tom tenderu Mining&Drilling, završio posao!

– U svojoj više od četiri decenije dugoj tužilačkoj i advokatskoj praksi nisam vidio ovakav propuh u optužnici. Ovo je čudo neviđeno! Kao advokat, zainteresovan sam za proces i iz materijalnih razloga, ali mi je muka da sudjelujem nečemu ovakvom – kaže Bijedićev odvjetnik, Mensur Radončić i postavlja pitanje :

Nije li za pola miliona maraka, koliko će budžet Tuzlanskog kantona, samo do sada, izdvojiti na ovo suđenje, bilo bolje dati stipendije nadarenim đacima i studentima, podržati kulturu, dati siromašnim porodicama…? (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi izneseni u ovom tekstu isključivo su autorovi i ne znače apriori stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *