Suđenje u procesu “Rudnik soli”: Džems Bond iz Prijekog Brda

Da li ministarstvo pravde Tuzlanskog kantona zna da je samo jedan odvjetnik iz Tuzle, za godinu dana protiv tužilaca dobio 80 sporova ?!


(Općinski sud Gračanica: Ima li kraja maratonskom suđenju? – Foto: Arhiva)

Devetnaest ročišta  političkog procesa „Rudnik soli Tuzla“  pojeli su skakavci! To znači da ni na jednom od ročišta, u kojima su govorancije imali svjedoci optužbe, koju je skladao tužilac Ćazim Serhatlić, te svi predočeni podaci sa mobilnih telefona devetorice optuženih, bili su mjehuri od sapunice. Niti jednom se ništa nije predočilo što bi imalo ikakve veze sa domaćim zadatkom što se zove optužnica. A, ona je javnost predočena kao velika šteta po narod i državu, veliki organizovani kriminal sticanja materijalne i druge koristi, te pogodovanje u dobijanju posla na šest bušotina Rudnika soli vrijednog 5,6 miliona maraka!

Taj posao je dobila gračanička firma Mining&Drilling i na kvalitetan način ga izvela u ugovorenom roku još prije skoro godinu dana. Posao je dobijen zahvaljujući jednoglasnim odlukama stručnih, pravnih, upravljačkih i drugih struktura, računajući Vladu TK, resorno ministarstvo, federalnu rudarsku inspekciju i tako dalje i dalje po božijim i ljudskim zakonima. Da čudo bude još veće, ista firma se jedina javila na javni poziv za novi posao – izradu tri nove bušotine na Rudniku. Iz zemlje i inostranstva nije se prijavila nijedna firma. Vele, nećemo da budemo izloženi pravnim torturama! Naravno, Mining&Drilling će za 50 posto biti skuplji u odnosu na šest predhodnih bušotina! Ko je krivac za to?

Konačno, pred sutkinjom Opštinskog suda u Gračanici, Selmom Brkić, nastavljeno je dvadeseto ročište kojim je tužilac Serhatlić započeo sa prezentacijom posebnih istražnih radnji! Šta nam je to, posebnim istražnim radnjama koje podrazumijevaju upotrebu ljudi i tehnike za prisluškivanje, fotografisanje, video-snimke, praćenje i druge radnje, predočio Džems Bond iz Prijekog Brda, zaseoka Serhatlije, u blizini Sokola, nedaleko od Gračanice? Ništa!

Doduše, vrijeme, novac, strpljenje i tako dalje, potrošeni su na reprodukciju tajno prisluškivanih, sasvim običnih razgovora optuženih Atifa i Džanija Mujkića, Amira Sušića, Amira Tursunovića , Envera Bijedića, Džavida Bijedića, Asmira Husića…Slušani su problemi investicija u Rudniku, lošem radu Uprave koja koči investiranje u nova nalazišta soli koja dovode u pitanje Fabriku soli i Fabriku sode „Šiš džam“, odnosno njihovu proizvodnju, teškoće u odlučivanju, neslaganju u konceptu razvoja, kašnjenje u donošenju poslovnih odluka…

Prije početka ročišta i nastupa tužioca iz rečenog krajolika, sutkinja Selma Brkić je odbacila prigovore odvjetnika, a koji su se odnosili na nezakonitost u posebnim istražnim radnjama, jer, vele odvjetnici, nisu obrazloženi razlozi za takve radnje, te i na nezakonitost otvaranja mobilnih telefona bez prisustva njihovih vlasnika.

Ali, da li će neko, nekad iz kantonalnog i federalnog ministarstva pravde početi da se bavi svojim poslom. Znaju li oni kako rade tužioci? Naravno da ne znaju! Ne znaju ni koliko građani plaćaju iz svojih džepova masu propalih, nestručnih i naručenih tužbi! Da li ministarstvo pravde Tuzlanskog kantona zna da je samo jedan odvjetnik iz Tuzle, za godinu dana protiv tužilaca dobio 80 sporova ?! Naravno, ne znaju! Da li znaju da postoje i mehanizmi nadzora i kontrole rada tužilaca? Naravno, ne znaju!

Naravno, ne znaju oni nšta od toga i više od toga. Naša vlast smatra da je izabrana da prima plaću, a ne da radi! (Izvještava: Ekrem Avdić)

(Stavovi izneseni u ovom tekstu isključivo su autorovi i ne znače obavezno stajalište redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *