Afera “Rudnik soli”: Sutkinja odbila prijedlog tužioca o isključenju javnosti!

Nakon male razmjene mišljenja odvjetnika, tužioca i sutkinje, data je kratka pauza da bi, a nakon nje sutkinja Brkić donijela je odluku kojom je odbila tužiteljev zahtjev za isključenje javnosti i proces je nastavljen!

2
121
Radovi na bušotinama Rudnika soli završene su prema planu. Šta je našao tužilac? (Foto: TuzlaLIVE)

Dvanaesto ročište devetorici optuženih u političko-sudskom procesu, koji u Opštinskom sudu u Gračanici vodi sutkinja Selma Brkić, bilo je zanimljivo jer je živopisni kantonalni tužilac, Ćazim Serhatlić, počeo sa dokazima iz takozvanih posebnih istražnih radnji koje se primjenjuju samo u slučaju kad se radi o velikim mafijaškim ili na drugi način nepočinstva organizovanih radnji. Pa se i sami čitaoci ovog portala vjerovatno pitaju: Zar je bušenje šest rupa na lokalitetu Tetima Rudnika soli Tuzla, raspisano javnim oglašavanjem, toliko mafijaški i kriminalni nezakoniti posao da se primijene posebne istražne radnje? I, ne samo to!

Već smo, senatu i narodu, dojavili da je Serhatlić od sutkinje tražio isključenje javnosti sa dvanaestog ročišta na kojem je počeo demonstrirati posebnosti. Drugim riječima, da zabrani prisustvo novinaru portala TuzlaLIVE, koji od početka prati ovaj političko-sudski proces.

Odvjetnici su listom bili protiv isključenja javnosti, jer se ne radi ni o kakvoj državnoj tajni, poslovnoj ili zaštiti privatnosti i maloljetnika. U raspravi pred početak ročišta prošlog utorka, odvjetnik prvooptuženog mr. Envera Bijedića, Mensur Radončić je, među ostalim, vještaka Uprave policije MUP-a Federacije BiH, Almira Rizvića, pitao da li njegov izvještaj nosi oznaku tajnosti?, na što je on rekao da ne nosi.

– Ovdje se radi o javnom sudskom procesu koji ni na koji način ne može biti vođen tajno, jer tajne nema niti može ugroziti javnost uopće. Pa zar je bušenje šest bušotina na rudniku bušenje države, pa da bude tajno u smislu člana 250 ZKP FBiH na koji se poziva tužilac, rekao je, među ostalim, odvjetnik Radončić.

Oznaku tajnosti je, dakle, sasvim nezakonito na dokumente dao tužilac Ćazim Serhatlić, što nas navodi na osobni zaključakda bi mu možda mogla pomoći obnova znanja iz ZKP.

Nakon male razmjene mišljenja odvjetnika, tužioca i sutkinje, data je kratka pauza da bi, a nakon nje sutkinja Brkić donijela je odluku kojom je odbila tužiteljev zahtjev za isključenje javnosti i proces je nastavljen!

U trosatnom iznošenju vremena i datuma obavljanja telefonskjih razgovora između optuženih i drugih lica, bez tonskih zapisa već samo sa ponekom SMS porukom koje nemaju nikakve veze sa optužnicom, taj beskrajno nebitan posao za tužioca i odbranu je prekinut.

Iz tog dijela, koji je prezentirao ing. Samir Sejdić, iz Uprave policije MUP-a TK, možda je vrijedno zabilježiti da su SMS poruke potvrdile izjavu jednog svjedoka da je najstariji član SDP-a u tuzlanskom području Atif Mujkić tražio da se upozna sa tadašnjim predsjednikom Kantonalnog odbora SDP, Enverom Bijedićem.

Doduše, treba reći da je nakon nekoliko upozorenja odbrane da ove posebne radnje treba ubrzati, tužitelj je vještaku sugerirao da preskače dijelove čiste statistike telefonskih razgovora. (E. AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here