Suđenje akterima afere Rudnik soli Tuzla: Serhatlića ruše njegovi svjedoci?

I na pitanja drugih odvjetnika i optuženih, svjedok tužioca je odgovarao i na njegove odgovore nije imao primjedbi tužilac Serhatlić. Naravno, odbrana je iskaze svjedoka tužioca prihvatila kao dio odbrane! Pozorište apsurda! U sudnici!

3
601
(Foto: Ilustracija, arhiva)

U svojoj karijeri sutkinja Selma Brkić nije imala ni sličnu situaciju u Opštinskom sudu u Gračanici. Zakon je takav da će morati voditi postupak protiv devetoro osoba za koje je kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić napisao optužnicu kao da mu je savjete davala vidovita Dževahira ili da je tekst njegova juridističkog uratka nastao na činjenicama nespretnog bacanja kašika! Sa čisto dramskog stajališta, scenarij događanja i na četvrtoj sudskoj storiji liči na pozorište apsurda!

Šesti svjedok optužbe je bio, od prošle godine, v.d. direktora Rudnika soli, ing. Nermin Baluković, koji je prije deset godina u Rudniku započeo radnu karijeru. On je rekao kako je Stranka za bolju budućnost instalirala cijelu upravu Rudnika, uglavnom od ljudi bez potrebnih znanja. Veli da je zbog lošeg rukovođenja došao u opasnost rad rudnika a time i snabdijevanje slanicom tuzlanske Fabrike soli i lukovačkog „Šišedžam sode“, pa su otišli da traže pomoć od mr. Envera Bijedića, jer su Socijaldemokrati BiH dobili mjesto direktora.

– Dolaskom Aziza Čačkovića na mjesto v.d. direktora, nastale su pozitivne promjene. Ubrzo su počele pripreme za raspisivanje tendera za šest novih bušotina i jednom kontrolnom. Sve potrebne institucije tehničke i pravne naravi, sve potrebne dozvole su dobijene i zahvaljujući tome Rudnik nije pao na koljena – kazao je svjedok optužbe ing. Baluković.

Na upit Čačkovićevog odvjetnika, Envera Hogića, da li je on bio kompetentan da bude v.d.  direktora, odgovorio je da je bio i kompetentan i odgovoran direktor. Takođe je rekao da je jedini koji je imao pogodnost raspisivanjem tendera bio Rudnik.

– U istoriji Rudnika niko nije brže i kvalitetnije, ali i jeftinije, uradio sedam bušotina kao gračanička firma „Mining  & Drilling „. Sada smo objavili tender za tri bušotine i samo se javila gračanička firma. Niko od pozvanih iz zemlje i inostranstva se nije javio. U razgovorima sa nekim od potencijalnih firmi se govorilo da zbog cijele atmosfere oko Rudnika ne žele da se jave na tender – rekao je, među ostalim, ing. Baluković.

I na pitanja drugih odvjetnika i optuženih, svjedok tužioca je odgovarao i na njegove odgovore nije imao primjedbi tužilac Serhatlić. Naravno, odbrana je iskaze svjedoka tužioca prihvatila kao dio odbrane! Pozorište apsurda! U sudnici!

I svjedok optužbe, magistar ekonomije, Igor Ilić, koji u Rudniku radi od 2016. godine, danas v.d. d izvršnog direktora za ekonomske i komercijalne poslove, na sva pitanja je odgovarao jasno i bez ostatka. I on je, naprosto, po našem mišljenju, srušio optužnicu Serhatlića. Naravno, jer je bio član Komisije za tender.

Odgovarajući na pitanja tužioca i odbrane, potanko je opisao način rada od raspisivanja tendera do potpisivanja ugovora sa najboljim kandidatom. Tako su u konkurenciji ostala samo dva ponuđača :“Mining& Drilling“ i bugarska firma „Geops“.

– Komisija je jednoglasno odlučila da se ide u pregovarački proces kako bi se postigla nama napovoljnija cijena. Gračanlije su bile povoljnije za 1,1 milion maraka i dobili su posao. Dakle, ako je bilo nekog pogodovanja, onda je to bilo pogodovanje za Rudnik soli – rekao je Ilić.

Na upit optuženog Dženana Mujkića da li je Rudnik kasnio sa realizacijom projekta za sedmu bušotinu, što je uslovilo da se za tri-čeiri dana kasni sa završetkom posla, odgovorio je potvrdno.

Na upit Aziza Čačkovića, bivšeg.v.d. direktora Rudnika: “Da li sam ja na tebe vršio bilo kakav pritisak kako i šta da radiš, kako da odlučuješ?”, odgovorio je:

– Ne, nikakav pritisak na mene niste nikad vršili.

Na kraju, Mensur Radončić, advokat prvooptuženog mr. Envera Bijedića, kojeg optužnica tereti da je organizovao protupravne radnje radi sticanja dobiti ili pogodovanja, svjedok Ilić jer rekao:

– S gospodinom Bijedićem nisam imao nikakav kontakt, nisam ga ni poznavao, nikad ga nisam vidio u Rudniku i on na mene nije mogao vršiti nikakav pritisak!

Gračanička pravnička “Commedia dell“ arte” se igra svakog utorka! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

3 Komentari

  1. U praksi je tužioca Serhatlica da na osnovu lažnih iskaza svjedoka vrši pretrese i hapsi nevine ljude, a to je radila samo udba i slala ljude na goli otok. Onda ti isti svjedoci na sudu svojim iskazom samo doprinose suprotnoj strani jer montirani procesi i nemaju nikakvog drugog materijalnog dokaza osim lažnog svjedočenja za koje i sam tužilac zna da je lažno ali ipak pokreće procese koje mi, obični građani plaćamo, a on takođe od toga dobro profitira i ne snosi nikakvu odgovornost.
    Zna se i da neki organi već istražuju određene sudije koje dopuste Serhatlicu da hapsi i stavlja u zatvor nevine ljude, a na osnovu čega on kasnije pokušava da dođe do još veće funkcije na federalnom ili državnom nivou.

  2. Svako zna da je Serhatlic ovom optužnicom probao da pogoduje Bugarima koji bi na kraju i preuzeli fabriku soli i držali monopol nad slanicom.
    Kako taj plan nije uspio, sad ovakvim suđenjem pogoduje domaćoj firmi iz Gračanice koja će za novi tender za 3 bušotine uzeti duplo više para nego za 7 bušotina, jer se više nijedna ozbiljna firma ne smije javiti na tender da ne ni doživjeli progon i hapšenja. Time je Serhatlić uništio konkurenciju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here