Suđenje akterima afere “Rudnik soli”: Kraj svjedočenja – početak vještačenja!

Jedanaesta epizoda sapunice u Općinskom sudu u Gračanici završena je ispitivanjem posljednjih svjedoka kantonalnog tužitelja Ćazima Serhatlića, koji je, kako izgleda, pokazao da ga napušta energija i stiče se dojam da i on jedva čeka kraj pravno i politički besmislene predstave.

No, lako je to reći novinaru, ali mogu samo zamisliti kako je teško devetorici visoko obrazovanih stručnjaka u punoj radnoj snazi i njihovim porodicama – žrtvama pravnog sistema u kojem caruje neodgovornost glavnih aktera. Neodgovornost pravosuđa je rodno mjesto nepravde!

Dakle, i jedanaesto ročište je prošlo kao i sva dosadašnja u kojem su se pojavili svjedoci optužbe koji su, ustvari, svojim svjedočenjem rušili svaki njen segment postajući svjedocima odbrane! Uzalud je tužitelj pokušavao naći neku razliku u iskazima koji su davali u istrazi i svjedočenja u sudnici.

Ekonomista Nermina Knežević je uposlenica Rudnika soli od 2006. godine. Bila je član komisije koja je pregledala finansijsku, kadrovsku i tehničku opremljenost kompanije „Mining & Drilling“, prije nego li je ona ušla u pregovarački proces dobijanja posla u Rudniku.

Utvrdili smo da firma može u kontinuitetu izvoditi radove. Na nas niko nije uticao niti je pominjao da oni trebaju dobiti posao“, rekla je na upit Seada Mujačića, odvjetnika Dženana Mujkića.

Na upit odvjetnika optuženog mr. Envera Bijedića, Mensura Radončića, odgovorila je da nije vidjela smisao u pregledu dozvola i finansijskog stanja u toj gračaničkoj firmi, jer “da nije spremna, ne bi se ni prijavila na tender”.

Prof. dr. Edin Delić, redovni profesor na Rudarsko-geološkom i građevinskom fakultetu u Tuzli i načelnik Opštine Lukavac, u svom svjedočenju je u tom smislu odgovorio na pitanje odvjetnika Radončića:

Samo kadrovski i tehnički opremljena firma mogla je kvalitetno uraditi šest bušotina Rudnika soli“.

Upravo takva ocjena je stigla iz Rudnika nakon što je „Mining & Driling“ davno završio posao.

Svjedok Delić je govorio o tome kako je, kao stručnjak, upoznat sa problemima Rudnika, da je o tome razgovarao i sa Amirom Sušićem “jer od proizvodnje soli mnoge firme zavise”, da je razgovarao i sa nekadašnjim direktorom Mirnesom Mujkićem, ali nikad o tenderima.

Kao član Predsjedništva i predsjednik Glavnog odbora SDBiH, iz novina sam saznao o podizanju optužnice protiv mojih stranačkih kolega, Bijedićem, Azizom Čačkovićem i Amirom Tursunovićem. Mene su godinu dana prisluškivali i nezakonito mi oduzeli mobilni telefon“, kazao je Delić.

Ing. geologije, Indira Sarajlić, bivša uposlenica „Graneksa“, koopreranta njemačkog „Tisena“ i suosnivača kompanije „Mining & Drilling“, koji je s cijenom od 5,6 miliona maraka dobio posao na izradi šest bušotina Rudnika soli Tuzla, došla je, čak, iz Darmštata da svjedoči. Ona je govorila o svom radu u rečenim firmama sve do decembra 2020. godine kada se odselila u Njemačku.

U tim firmama sam stekla praktično znanje iz bušenja, jer sam dio radnog vremena provodila kao predavač na Rudarsko-geološkom i građevinskom fakultetu. Takođe, u tim su firmama obučavani radnici, a da će na Rudniku biti hapšenja nikom nije jasno“, rekla je.

Ipak, bar smo na suđenju saznali dio njene radne biografije.

Mirnes Mujkić, direktor Rudnika do septembra 2020. godine, odgovarao je na pitanja tužioca Ćazima Serhatlića, koje je postavljao i drugim svjedocima. Dakle, ništa novo nismo saznali. „Repetitio est mater studiorum“.

Optuženi Amir Tursunović nije prisustvovao sastanku kod Bijedića u prostorijama SD BiH, ministar Hasić je govorio da se sve radi u skladu sa propisima, zakonima i internim aktima…Ipak?

Mujkić je na pitanje optuženog Bijedića o pritiscima da podnese ostavku, rekao:

“Obolio sam od korone, bio sam na bolovanju, situacija u Rudniku nije bila dobra zbog ponašanja izvršnih direktora, svi su tražili što brže rješavanje proizvodnje iz novih bušotina…Takođe, meni su iz čaršije, od političkih konkurenata, stizale poruke, kao predsjedniku SD BiH Banovića, da će na Rudniku biti hapšenja…Sve je to za mene bio toliki pritisak da sam podnio ostavku!

Slljedećeg utorka, Serhatlić dovodi prvog svog vještaka. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *