Sudija Delalić bijegom u penziju izbjegao kaznu: Prešutio da je bio osuđivan za pokušaj silovanja

U kaznenoj evidenciji Huseina Delalića piše da je osuđivan dva puta

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na prošloj sjednici donijelo je odluku o prestanku mandata Huseinu Delaliću, dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog odlaska u penziju. Na prvu, ništa neobično. Međutim, ukoliko uzmemo u obzir da se protiv sudije Delalića vodi disciplinski postupak jer je prešutio da je ranije osuđivan zbog pokušaja silovanja i nanošenja lakih tjelesnih povreda, ovakav potez VSTV-a je i više nego zabrinjavajući.

Izostala kazna

S obzirom na novonastalu situaciju, disciplinski postupak koji je bio u fazi donošenja odluke bit će obustavljen.

“Sudija je mogao biti do 70. godine, ali on puni 65 godina i koristi opšte uslove za penziju. Na ovakav potez se odlučio kako bi izbjegao kaznu. Vrlo moguće je da će sada otići u advokaturu”, otkrio je za Oslobođenje izvor blizak pravosuđu.

Istovremeno, od osoba bliskih VSTV-u saznajemo da je Disciplinska komisija Delalića razriješila dužnosti 28. januara, s tim da nisu dali pisani opravak odluke o razrješenju. Delalić je, saznajemo, iskoristio to što nije dobio pisanu odluku Disciplinske komisije o razrješenju, te je u međuvremenu podnio ostavku zbog odlaska u penziju. Vijeće je ovu informaciju na sjednici primilo k znanju, te donijelo odluku o prestanku mandata.

U VSTV-u za navedeni propust krive nepreciznost odredbe važećeg zakona i Poslovnika o VSTV-u, istovremeno naglašavajući da su u prijedlogu novog zakona o VSTV-u istu stvar odlučili korigovati. Tako više neće biti moguće podnositi ostavku sve dok traje disciplinski postupak.

Tužba UDT-a

Podsjetimo, na sjednici VSTV-a 17. jula prošle godine Delaliću je bio produžen mandat dodatnog sudije na još dvije godine. U međuvremenu je Žurnal objavio da je on osuđivan i to zbog pokušaja silovanja, zbog čega je reagirala i Delegacija EU u BiH koja je od VSTV-a tražila da preispitaju odluku o imenovanju.

Delalića je prvo Opštinski sud u Trebinju osudio zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda na uslovnu kaznu od 30 dana. Godinu kasnije, presudom istog suda, osuđen je na uslovnu kaznu zbog pokušaja silovanja. Kada je prilikom imenovanja za nosioca pravosudne funkcije popunjavao upitnik, Delalić je tvrdio da nikad nije osuđen.

Sve ove godine bivao je biran za dodatnog sudiju. No, UDT je u aprilu prošle godine saznao za navedene presude, te je podnio tužbu i od VSTV-a je tražio njegovo razrješenje. Umjesto toga, Delaliću je opet produžen mandat na dvije godine, ali nakon medijske pompe i reakcije DEU u BiH, Delalić je suspendovan u augustu i suspenzija je trebala trajati do okončanja disciplinskog postupka.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *