Sudar vozova u Grčkoj

Strašna nesreća u Grčkoj. U sudaru putničkog i teretnog voza u središnjem dijelu zemlje poginulo je najmanje 36 ljudi, a 85 ih je povrijeđeno.

Nakon sudara izbio je požar. Na mjestu događaja su sve spasilačke službe. Broj stradalih vjerovatno će rasti jer spasioci tek pokušavaju ući u prva dva vagona putničkog voza.

Kako tvrde svjedoci, sve se dogodilo u nekoliko sekundi – mirna noćna vožnja pretvorila se u strahotu. Putnički voz koji je vozio između Atene i sjevernog grada Soluna sudario se s teretnim vozom koji je vozio iz Soluna za Larissu malo prije ponoći. U putničkom vozu bilo je više od 350 osoba, dok je teretni prevozio dvadesetak djelatnika grčkih željeznica. Noćnu tišinu prekinuo je sudar dviju lokomotiva.

– Odjednom smo čuli nešto poput eksplozije, ali ona je trajala gotovo deset sekundi. Svi smo popadali i voz se odjednom samo zaustavio. I onda počinje strahota, panika među putnicima. Zapalili su se električni kablovi, vatra se počela munjevito širiti kroz vagone, svjedočanstvo je putnika.

Putnici bježe u panici, napuštaju vozove koji postaju plamteće buktinje. Svjedoci govore da se prva dva vagona putničkog voza uopće ne vide zbog dima, ali i zato što su uništeni do neprepoznatljivosti. U haosu, koji je nastao, svi pokušavaju spasiti živote, malo se ko brine o stradalima, a njih je na desetine. Preživjeli mobitelima zovu policiju i hitnu pomoć koja dolazi iz okolnih mjesta.

– Prvo je vladala panika odmah nakon sudara – svi su vikali, paničarili, a onda je počeo pokušaj masovnog napuštanja uništenog voza. Ljudi su skakali s visine od dva metra kroz razbijene prozore. Nismo imali izbora, htjeli smo što prije napustiti voz smrti, kažu.

U pomoć stižu iz regije Tesalije. Policija, 40-ak vatrogasaca i 30-ak vozila hitne pomoći na mjestu su nesreće. Konstantinos Agorastor, guverner Tesalije, poziva i susjedne regije da krenu u pomoć.

Preživjeli se evakuiraju u Solun autobusima gdje ih čekaju njihovi najbliži. U bolnice je prevezeno više od 190 ljudi, od kojih je 25 u teškom stanju. Broj žrtava raste iz sata u sat, jer spasioci tek pokušavaju ući u prva dva vagona putničkog voza koji su gotovo potpuno uništeni.

Među povrijeđenima u željezničkoj nesreći koja se sinoć desila u centralnom dijelu Grčke, prema dosadašnjim informacijama, nema državljana Bosne i Hercegovine, rečeno je iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Atini.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *