Sudar podmornice s brodom, ima povrijeđenih

0
260

Japanska podmornica sudarila se s komercijalnim brodom dok je u ponedjeljak pokušala izroniti s pacifičke obale zemlje, rekli su vladini zvaničnici.

Tri člana posade podmornice Soryu pretrpjela su lakše povrede, a slike japanske obalne straže pokazale su da je pretrpjela oštećenja.

Nesreća se dogodila kod ostrva Shikoku na jugu Japana.

Soryu, puštena u rad 2009. godine, prva je u svojoj klasi japanskih dizelskih podmornica na električni pogon. Ima 65 članova posade.

Ministarstvo odbrane reklo je da je oštećena i komunikaciona oprema na podmornici, iako je i dalje mogla raditi, piše CNN.

“Soryu je ostrugao trup plovila dok je izranjao”, rekao je ministar obrane Nobuo Kishi, izrazivši žaljenje zbug sudara.

Komercijalni brod za teret Ocean Artemis, koji je registriran u Hong Kongu, nije izvijestio o šteti, dodali su dužnosnici Obalne straže.

Bradley Martin, analitičar RAND Corp i bivši kapetan američke mornarice koji je analizirao slike oštećenja, rekao je da bi udarac ograničio mogućnosti podmornice.

“Štetu ne bih nazvao manjom. Podmornica ne može roniti i ne može komunicirati “, rekao je Martin u e-poruci CNN-u.

Incident se desio gotovo 20 godina nakon što je američka nuklearna napadačka podmornica slučajno pogodila i potopila japansko ribarsko plovilo, ubivši devet ljudi, uključujući četvero srednjoškolaca, u blizini Honolulua.

USS Greeneville izvodio je demonstraciju vanrednih intervencija na brodu kada je 9. januara 2001. godine potopio japanski brod Ehime Maru, koji je potonuo za nekoliko minuta. Spašeno je 26 ljudi.

Američka mornarica isplatila je ukupno 16,5 miliona dolara odštete žrtvama i porodicama ubijenih. Zapovjednika podmornice, Scotta Waddlea, vojni istražni sud proglasio je krivim za neispunjavanje dužnosti i nemarnost.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here