Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu za Savčićem

Sudska policija Bosne i Hercegovine optuženog Milomira Savčića nije pronašla na kućnoj adresi. Sud raspisao međunarodnu potjernicu.

Nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomir Savčić, kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nije pronađen na kućnoj adresi.

Sud BiH je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda.

“Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice”, naveli su iz Suda BiH.

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je dostavljena obavijest sa službenom zabilješkom da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na adresi stanovanja radi poduzimanja daljih radnji iz njihove nadležnosti.

“Radi objektivnog informiranja javnosti, Sud je optuženom Milomiru Savčiću po prijedlogu Tužilaštva BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca”, navode iz Suda BiH, piše N1.

Savčić, predsjednik boračke organizacije RS, koji je tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini bio komandant 65. Zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske RS-a, prekršio je, prema odluci, mjere koje mu zabranjuju komuniciranje s medijima u vezi s njegovim sudskim predmetom.

Optužnica u Sudu Bosne i Hercegovine tereti Savčića da je, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *