Sud BiH pokrenuo i predistražni krivični postupak protiv sudije Branka Perića

Nakon pokretanja disciplinskog, Sud Bosne i Hercegovine pokrenuo je i predistražni krivični postupak protiv sudije Branka Perića.

U pitanju je progon, tužilačko-medijska mafija izdejstvovala je pokretanje postupka, u ovom linču aktivnu ulogu ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH, rekao je Perić te dodao da je ovakva zloupotreba trajno uništila integritet tužilaca, ali i ugled institucije Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Perić u predmetu Respiratori nije glasao za osuđujuću presudu, ali je izdvojio svoje mišljenje i javno to obrazložio pri izricanju presude. Nakon toga je Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu uz osnovu sumnje da je Perić prekršio odredbe VSTV-a BiH.

U međuvremenu, oglasilo se Tužilaštvo BiH. Iznošenje bilo kakvih optužbi prema tužiocima nije u skladu sa sudijskom etikom, te ukoliko sudija Perić ima bilo kakva saznanja o nezakonitim postupanjima tužilaca, može ih prijaviti u Ured disciplinskog tužioca. Njegovo istupanje u javnost smatramo neprimjerenim, jer se radi o predmetima koji nisu pravosnažno okončani, poručuju iz Tužilaštva.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *