Sud BiH odlučio: Produžen pritvor za Debevca i Mehmedagića

Sudu se kratko obratio i suspendovani predsjednik te ustanove Ranko Debevec, kazavši kako je ovo igranje s njegovom sudbinom
sud bih produzio pritvor debevecu i mehmedagicu
Debvecu i Mehmedagiću pritvor je produžen na još mjesec dana (Foto: Ilustracija)

Sud BiH je svom suspendovanom predsjedniku Ranku Debevcu i nekadašnjem prvom bh. obavještajcu Osmanu Mehmedagiću Osmici produžio pritvor za još mjesec, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Da ostanu iza brave, podsjetimo, zatražilo je Tužilaštvo BiH, ali je tražilo da to bude na dva mjeseca. Pritvoreni dvojac osumnjičen je za nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i pojedinih radnika Tužilaštva BiH.

Tužiteljka Bojana Jolović, juče je, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Suda BiH i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), rekla da su svjedoci potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga za prisluškivanje, te da su oni po nalogu Debevca premješteni, a potom i uništeni.

“Nijedan od tih naloga nije u posjedu Suda. Čudno je da se ti nalozi ne čuvaju na Sudu nego su izneseni u privatnu kuću uposlenice Suda BiH, a po nalogu Debevca, ona ih je iznijela s oznakom povjerljivo. Znači, bez kontrole su izneseni u privatnu kuću i na kraju uništeni. Zašto bi neko naložio nezakonito uništenje akata ako se sve radi po zakonu”, rekla je Jolovićeva.

Sudu se kratko obratio i Debevec, kazavši kako je ovo igranje s njegovom sudbinom.

“Uskraćena su mi ljudska prava u pritvoru. Nemam nikakvu komunikaciju ni s kim, niti je mogu imati”, rekao je juče Debevec.

“Sud je danas, u predmetu Ranko Debevec i drugi, djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim je osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću produžen pritvor za najduže jedan mjesec, odnosno do 16. februara 2024. godine ili do nove odluke Suda Bosne i Hercegovine”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Suda BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *